Fler skador bland fotbollsspelare i norr

Damfotbollspelare i norra Sverige är dubbelt så skadedrabbade som spelare i södra delen av landet.
Det slår Inger Jacobson fast i en ny doktorsavhandling på Luleå tekniska universitet.
- Vi vet inte varför. Men man byter ofta underlag i norra Sverige, det skulle kunna vara en orsak, säger hon.

LULEÅ2006-11-01 06:00
Inger Jacobson har arbetat som sjukgymnast i bland annat Lund, Östersund och Luleå. De senaste nio åren har hon tittat närmare på skador inom damfotbollen.
Målet med forskningsarbetet har varit att ge svar på möjliga skillnader i antalet skador i olika delar av landet och mellan olika nivåer. Hon har även tittat på hur rörligheten i leder och muskler i början av säsongen eventuellt påverkar kommande skador.

Knän och fotleder
Efter att ha granskat 30 damlag i Norrbotten, Västerbotten, Halland och Skåne visar det sig att antalet skadade fotbollsspelare i norra delen av landet är dubbelt så hög som i de södra serierna.
Dessutom skiljer sig typen av skador åt.
- I norr är det vanligaste med skador i knä och fotled medan det i söder är i fotled och låren. Där kommer knäskadorna långt efter, säger Inger Jacobson.
I sin forskning har Jacobson enbart tittat på hur det ser ut bland kvinnliga fotbollsspelare, inte varför. Hon tror dock inte att exempelvis spel på konstgräs ökar skaderisken.
Däremot säger hon att risken troligtvis ökar då spelarna i norra Sverige oftare byter underlag, medan de i söder i stort sett spelar på gräsplaner hela säsongen.
- Däremot är det ju så att spelarna i norr är yngre än de i söder. Det kan bero på att folk flyttar från norra Sverige för att exempelvis studera och vi vet att man kan skada sig olika i olika åldrar, säger Inger Jacobson.

Kosten viktig
I hennes studie framgår också att kvinnliga fotbollsspelare löper störst risk att skada sig strax innan och i början av sina menstruationsperioder.
- Jag vet inte vad det beror på, men det kan höra ihop med att man får sämre balans och koordination under den perioden, säger Jacobson.
- Sen leder det till att man blir mer trött och vi vet att trötthet leder till ökad risk för skador. Till exempel är det vanligast att skada sig i slutet av den första och andra halvleken, säger Jacobson
Hon påpekar att det är viktigt att spelarna äter ordentligt eftersom många inte får i sig tillräckligt mycket järn. Dock har Inger Jacobson inte sett att ett eventuellt användande av p-piller skulle påverka skaderisken.
De flesta skador sker på försäsongen och undersökningen har skett genom att jämföra antalet skador per 1.000 timmar match eller träning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om