Förra veckan hade Luleå Hockey årsmöte och presenterade ett ekonomiskt resultat från den gångna säsongen. Detta år var en nedgång från 2018/19 då omsättningen hade ökat till 171 miljoner och de gick plus med över 17 miljoner.
Luleåfödde Dan Persson är utöver sitt supporterskap främst är ekonom och krönikör för Idrott & Samhälle. Han har gått igenom siffrorna och tycker att klubben gjort ett bra resultat sett till läget men förklarar tillbakagången med coronapandemin och det inställda slutspelet.
– Jag hittar ingenting att kritisera eller som jag lyfter på ögonbrynen åt. I vanliga fall hade Luleås egna kapital på 24 miljoner med en omsättning på 146 miljoner varit runt det jag tycker är miniminivå med 15 procent på omsättningen. Men inför en säsong med tomma läktare räcker inte det hela säsongen, säger han.
Enligt Persson har hockeyn, till skillnad från fotbollen, inga spelarförsäljningar som intäkter utan är mer beroende av matchdagsintäkter samtidigt som publikfrågan är oviss.
– Problemet är att kostnader för matchdagsevent är så pass omfattande att någon typ av begränsning i publikantalet gör att man kommer gå back. Blir det en gräns på 500 åskådare blir det billigare för klubbarna att köra utan publik än att släppa in sponsorer och ha ett rullande schema för de med årskort. Luleås arena är inte den modernaste och säg att du kan få in 3 000 åskådare coronasäkrat, för mer tror jag inte går – då går man back.
En lösning från Persson är att anställda med över 50 000 kronor i lön går med på en 25–30-procentig sänkning till det blir tillåtet med publik som vanligt, annars riskeras klubbarnas existens.
– Luleå kommer klara sig rätt länge och ligger ekonomiskt i det näst bästa skiktet. Det finns ett gäng som är extremt välskötta som HV71, Färjestad och Brynäs plus Skellefteå. Luleå har en fördel och får i värsta fall göra en nyemission där Jakob Porser går in som 49-procentig ägare. Sedan vet jag inte hur länge han vill sätta in pengar utan att få avkastning.
Den gångna säsongen lade klubben 79,5 miljoner kronor på löner, vilket motsvarar 54 procent av omsättningen. Persson tycker att procenten bör sjunka till 50 procent för att stärka soliditeten och utveckla andra delar av verksamheten.
– I hela SHL är den delen är bättre än innan och för några år sedan tog spelarna hela mervärdet. Då hade man ökat omsättningen under flera år och varje krona hade gått till ökade spelarlöner. Det togs tag i med nya licenskrav och det har jobbats för att få upp soliditeten i klubbarna.
– Jag skulle gissa att Luleå kommer sämst femma i andel av omsättning och var mer bekymrad över klubben för några år sedan när de tappade eget kapital. Fast sedan Stefan Enbom kom in har det gått åt rätt håll.
Hur tror du klubbens läge är nästa år?
– Det är en mängd okända faktorer med coronan men under en säsong utan publik kommer Luleå och i stort sett alla klubbar behöva någon typ av stöd eller lån. För de flesta klubbar lär det krävas en uppställning från supportrar, kommunen och näringslivet plus hela regionen i Luleås fall då man är hela länets angelägenhet. Utan publik denna säsong kommer klubbarna, utom några stycken, att ha förbrukat merparten av sitt egna kapital.