Sporten har låtit ekonomiexperten Dan Persson analysera Luleå Hockeys årsredovisning för säsongen 2019/20 och han är övervägande positiv. De invändningar Persson har är hur Luleå och andra SHL-klubbar ska undvika att gå back på grund av utestängd eller begränsad publik.
Klubbens vd Stefan Enbom väntar på att få veta vad som ska gälla kring publik under säsongsinledningen.
– Det kommer vara kostnader utifrån det regelverk som gäller och 500 åskådare kommer inte generera något större överskott. Jag tror att en arena i SHL behöver 50-procentig beläggning för att generera överskott. Så i vårt fall är det ungefär 3 000, säger han.
Enbom säger att klubben vanligtvis siktar på att göra nollresultat innan slutspelet startar och nu gick de back med 1,88 miljoner.
– Det kom restriktioner med inställt derby och en del kundförluster som gjorde att vi tappade ett par miljoner. Stödet vi fick från uteblivet slutspel valde vi att inte intäktsföra utan låta det gå in på kommande säsong. Så de sex miljonerna är egentligen från senaste säsongen. Sett utifrån det kan man säga att vi gjorde en vinst på fyra miljoner.
Efter den klara seriesegern var laget favorittippat inför slutspelet och varje slutspelsmatch brukar ge en dryg miljon kronor i netto. Nu har omsättningen minskat med drygt 25 miljoner till 146 miljoner, vilket Enbom tycker är riktigt bra. Han lyfter även fram att det blev en "all time high" bästa kring säsongskort, biljettförsäljning och publiksnitt.
En oro från Dan Persson är även kring det egna kapitalet under rådande läge men Enbom tycker att föreningen är rätt solid.
– Dan har i olika sammanhang pratat om att drygt 15 procent av omsättningen ska finnas i eget kapital och vi har en ambition att ha över 20 miljoner för att kunna ta ett dåligt år. Utifrån pandemin känner vi att det inte gjort något om vi kunde höja det egna kapitalet. Vi tycker att alla ska ha minst tio miljoner när man går in i en säsong. Men det är nästan ännu viktigare att ha likviditet för att klara av svängningar, säger Enbom.
Vad säger du om att ni lägger drygt 80 miljoner på löner, vilket motsvarar 54 procent av omsättningen?
– En stor del av lönekostnaderna är för spelartruppen och där vet vi att vi ligger rätt långt ner i SHL. Det visar att vår sportsliga organisation gör ett väldigt bra jobb då att med en relativt billig spelartrupp kan vinna serien med 15 poäng. Vi har även en driftsstyrka till arenan och det får man ha med i beräkningarna att såna faktorer påverkar.
Klubben har sänkt lönerna för flera anställda sedan maj och på olika sätt jobbat med att skära ner sina kostnader. Enbom säger att de även försöker hitta nya intäkter.
– Vi kommer jobba med erbjudanden vi ska lansera inom kort där både företag och privatpersoner får erbjudanden som komplement till att köpa en biljett. Nu avvaktar vi de närmsta veckorna hur det blir med publik innan vi tar andra åtgärder.
Supportern och miljardären Jakob Porser har tidigare lagt en hel del pengar på klubben i form av teknikinvesteringar i arenan. Fast någon speciell dialog med honom har inte skett under pandemin, enligt Enbom.
– Vi har grundinställningen att vi inte ska på något vis, slarvigt uttryckt, tigga ihop för att klara det här. Utan vi ska ha bra erbjudanden att sälja och Jakob Porser är en fantastisk vän och supporter men vi förväntar oss inte att han ska hjälpa oss ur detta.