En lång karriär är över – nu tar nästa generation Lövgren över

Efter 33 säsonger i eliten lämnar nu David Lövgren över visselpipan.
Sonen Adam står redo att föra arvet vidare som rättskipare på basketplanen.
– Det har väl blivit runt uppskattningsvis 3 000 matcher totalt, säger Lövgren senior som hyllats stort på sociala medier för sin insats.

Adam Lövgren, 22, och pappa David Lövgren, 55. Det var just på golvet i Lulåe energi arena (dåvarande Pontushallen) som David Lövgren dömde sin första match i damligan 1991.

Adam Lövgren, 22, och pappa David Lövgren, 55. Det var just på golvet i Lulåe energi arena (dåvarande Pontushallen) som David Lövgren dömde sin första match i damligan 1991.

Foto: Jesper Sandberg

Luleå2024-10-21 00:01

David Lövgren vänder blicken och nickar ner mot planen där elitkarriärren tog fart.

– Min första match i damligan var här nere på golvet mellan Luleå Basket och Södertälje i oktober 1991, då var jag nervös, säger han uppifrån restaurangen i Luleå energi arena.

Nu, 33 år senare, är elitkarriären som domare över. Domare i SBL dam från 1991–2024, I SBL herr 1998–2014 samt en mängd matcher i division 1 både herr och dam och USM-matcher. 

– När jag kommer in i hallar och ser de fyra linjerna runt planen känner jag mig trygg på något sätt liksom ”Det här kan jag”. Jag tycker det är så fantastiskt roligt helt enkelt, säger David Lövgren.

undefined
David Lövgren i diskussion med Umeås Tiffany Brown under säsongen 2021/2022. Det är inte bara sura miner och gnäll som domare Lövgren har fått utstå.

Under förra veckan lade David Lövgren ut ett inlägg på facebook där han förkunnade att tiden i elitgruppen är förbi och där han tackade för sig.

Responsen på inlägget blev något Lövgren inte hade väntat sig.

– Det var helt sjukt. Jag blev helt överväldigad över reaktionerna. Det är många som skrivit som jag inte har hört av på jättelänge. Jag har ju bara dömt lite basket, tänkte jag.

När den här artikeln skrivs har inlägget fått 436 likes och 232 kommentarer. Hyllningarna till David Lövgren har vällt in helt enkelt.

– Jag har ju stött på många genom åren, speciellt basketfolk. Att döma har gett mig så mycket glädje och det har jag och tacka basketfamiljen för, säger han känslosamt med en röst som stockar sig.

undefined
David Lövgren tackar för matchen. Året var 2001.

Sonen Adam Lövgren, blev lika chockad.

– Det var en jäkla likeraket. Jag vaknade tidigt vid 06 och kollade facebook innan jag skulle till jobbet och tänkte "Vad är det här för något". Det är klart det är roligt att det var så många som visade uppskattning för honom och då som person främst.

Lövgren junior har också spelat basket i ungdomen men är nu endast domare, främst i de lokala serierna i Norrbotten.

– Nästa år siktar jag på att gå steg 3 vilket är den högsta nivån här uppe. Jag fick prova på att döma BC Luleå i en träningsmatch mot Tromsö i Kiruna under försäsongen och det var kul att känna på hetluften, säger Adam Lövgren.

Blir du kvar i elitgruppen i 33 år också?

– (Skratt) Nja, det får vi se. Jag har ju höga förväntningar att leva upp till. Men först ligger mitt sikte på att ta mig upp till den gruppen, säger 22-åringen.

undefined
"Jag har höga förväntingar att leva upp till", sägersonen Adam Lövgren halvt på skämt med tanke på pappans 33 år som elitdomare.

Vägen till att bli domare var inte spikrak för David Lövgren. Det såg nämligen ut som att han skulle bli basketspelare på högsta nivå i Sverige.

Basketnestorn Jan-Anders "Jampa" Ericson, lärare på basketgymnasiet i Luleå, plockade in Lövgren och drillade honom hårt. Efter avslutade studier blev det ett år i Plannja Basket (1987/88) i dåvarande division 1.

– Jag hade ju även "Jampa" som gympalärare på högstadiet och jag tror det är mycket han som har format mig till den jag är, han har betytt mycket, säger 55-åringen.

Visserligen tog Plannja steget upp till högsta ligan, dåvarande elitserien det året, men Lövgren tog steget ner till Gammelstad den efterföljande säsongen samtidigt som han började döma allt fler matcher i de lokala serierna.

Under sommaren 1990 gick han förbundskursen för domare och tog därmed klivet upp i elitgruppen. 1991 började han döma i damligan, elitserien som den hette då, och i division 1 på herrsidan.

Där och då valde han att satsa på domarkarriären. Han lämnade IFK Råneå och spelade sedan på skoj några säsonger i division 2 med både BK Höken och BK Vråken innan han lade helt av 1994.

undefined
33 år i damligan och 16 år i herrligan. Det har blivit några matcher som domare för David Lövgren.

De 33 åren på basketparketten har inneburit att flera generationer har passerat förbi.

– De spelare jag dömde förut sitter nu i sekretariatet som föräldrar när jag dömer deras barn. De brukar säga ”Va, dömer du fortfarande?".

– Sen har jag dömt Gehrke (Torbjörn), Aulander (Dennis), Håkan (Larsson) och Jim (Enbom) som spelare och sen som coacher. Det har ju varit kul, säger han och nickar ner mot planen där Larsson och Enbom drillar sina spelare på BC Luleås träning.

undefined
Adam Lövgren, 22, och pappa David Lövgren, 55. Det var just på golvet i Luleå energi arena (dåvarande Pontushallen) som David Lövgren dömde sin första match i damligan 1991.

Men även om Lövgren junior kommer ta över så blir inte basketfamiljen av med senior helt.

– Jag kommer döma division 2 och lägre serier samt en del ungdomsmatcher. Det är ju ungdoms-SM här i Luleå om några helger och det blir kul att döma lite där. Sedan ska jag testa på att vara matchkommissarie i några matcher i SBL dam.

Det säger någonting om din kärlek till basketen att du ändå fortsätter?

– Så är det absolut. Visst får jag någon krona för det men framför allt är det rent socialt för mig en fantastisk grej. Och lite gratis motion så klart när jag dömer, säger David Lövgren och skrattar.

David Lövgrens minnen

Bästa spelaren du dömt?

– Det måste bli Eric Elliott säsongen 98/99. Han var en fantastisk spelare och proffsig på alla sätt. Men jag har ju även dömt Pelle Larsson (nu i NBA-laget Miami Heat) när han var yngre. Katey Bussey var ju också fantastiskt bra.

Värsta misstaget?

– (Lång betänketid) Det var länge sedan. Det var en träningsmatch i Sundsvall där Gehrke (Torbjörn) drog av näsbenet på en motståndare och jag såg inte vad som hände. Det följde med mig ett tag.   

Bästa arenan?

– Där får jag nog vara lite hemmakär. Men arenan vi sitter i nu är nog den bästa basketarenan i landet, det kan inte bli någon annan än Luleå energi arena.

Värsta upplevelsen?

– Jag dömde Akropol i en förort i Stockholm där jag fick höra av matchkommissarien efter matchen att polisen hade gått upp och rensat en hel läktarsektion där de hittat en pistol eller om det var ett soft air gun. Men det fick jag ju reda på efter matchen.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!