Efter tuffa året – Luleåsimmaren slog till med silver på SM

Efter SM förra sommaren insjuknade Klara Lindqvist i covid-19 och fick efter det komplikationer som tvingade henne att bli inlagd på sjukhus. Därför var lördagens SM-silver på 50 meter bröstsim på JVM högst oväntat.

Klara Lindqvist, 18-åringen i Luleå SS, tog ett minst sagt oväntad SM-silver under helgen.

Klara Lindqvist, 18-åringen i Luleå SS, tog ett minst sagt oväntad SM-silver under helgen.

Foto: Privat

Luleå2024-07-07 14:23

Det var helt utan förväntningar eller krav som 18-åriga Klara Lindqvist åkte till SM i Linköping.

– Jag har haft ett jävligt tufft år. Förra årets SM var ju en besvikelse eftersom jag fick covid-19. Sedan blev det komplikationer efter det där jag fick ligga inlagd på sjukhus under två perioder, säger hon och fortsätter:

– Jag åkte på en akut pankreatit (inflammation i bukspottkörteln) och i och med det har jag inte kunnat träna. Därmed tappade jag mycket av min muskler så när jag väl kom tillbaka i träning så sviktade motivationen något enormt.   

Men trots den minst sagt jobbiga uppladdningen blev det succé. Det gick så pass bra för henne att hon har svårt att tro det är sant.

– Det känns så klart jättebra och det är förvånande att det kunde bli så här bra. De känns skönt att få lite revansch nu. Att jag nu gör den här tiden på 50 meter bröstsim (32,90), det borde inte vara möjligt för mig med tanke på den form jag är i, säger hon.

undefined
Klara Lindqvist, Luleå Simsällskap.

Det gick inte göra något åt guldmedaljören Olivia Klint Ipsa som vann på 31,09. Men det är inte något som bekommer Luleåsimmaren. Att det ens blev en medalj har hon svårt att ta in.

– Jag har någon slags förmåga att verkligen använda 115 procent av min kapacitet när det verkligen gäller och det känns ju super. Det känns så bra att kunna överraska mig själv, mina tränare och alla runt omkring mig, säger Lindqvist. 

Så nu är motivationen tillbaka på topp?

– Precis. Nu känner jag att det här året kommer verkligen bli mitt år. Jag skämtade med mina tränare med: "Kan jag vara så här bra utan träning hur bra ska jag inte vara när jag fått träna lite", säger Lindqvist och skrattar.

Lindqvist, som bott i Umeå under tre år där hon studerat på simgymnasiet, tog studenten i juni och nu väntar flytt till ett bekant ställe och en bekant träningsbassäng.

– Jag kommer flytta hem till Luleå. Det blir skönt att flytta hem till familjen och få landa lite och fundera på nästa steg i livet. Jag ser fram emot att få träna på hemmaplan jättemycket, det kommer bli toppen, säger Klara Lindqvist som även tävlade i 100 meter bröstsim där hon blev fyra och 50 meter fjärilsim där det inte blev någon framstående placering.

I Para-SM, som gick parallellt, blev det också medaljer till Luleå SS. Elias Alm säkrade ett silver i 50 meter frisim och ett brons i 100 meter frisim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!