"Det känns vansinnigt att lägga ner"

En storartad framtidsvision.Eller räddas det som räddas kan.– Just nu känns tyvärr det senare alternativtet mest aktuellt, suckar Åke Haapalahti i organisationen för Stadion Kronan.

Luleå2010-04-24 06:00
Ansvariga för Kronan-satsningen och representanter för Luleås alla skidklubbar, skidskyttet och bågskyttarna är rejält oroade för att den fina anläggning som byggts upp under en tioårsperiod nu är på väg att raseras.
– Vi är mycket oroliga, erkänner Per-Olov Lund, som varit samordnare för arenan Stadion Kronan i flera år.
Det som oroar är framförallt uteblivna besked vad Luleå kommuns politiker, och fritidsförvaltningen, vill göra med satsningen på Kronan när hela området samtidigt bebyggs med bostäder.
– Vi känner inte att "fritids" jobbar engagerat med den här frågan, och vi väntar på vad politikerna har för besked att ge oss. Vill de lägga ner här, vill vi ju höra vilka alternativ som finns, fortsätter Lund.
"Det finns inget bättre"
Nyligen träffade Norrbottens-Kuriren en rad företrädare för Stadion Kronan-satsningen och klubbarna i Luleå uppe på ett ännu snöbelagt stadion.
Det är folk som verkligen uppskattar arenan mellan Lulsundsberget och Ormberget, som ett eldorado för både motions och ungdoms och elitidrott i olika former och stora tävlingar, och som är mycket rädda om det som byggts upp med stor möda och engagemang.
Men arenan har kommit i kläm mellan stora byggintressen och fritidsintressen i området.
– Det finns inget bättre än det här. Ett centralt läge och en förnämlig spårstruktur, som är väl integrerat i den bostadsbebyggelse som sker i området. Det vore förödande om tio års arbete av en rad ideella krafter går om intet, tycker Lund och får medhåll av andra ledare som kommit till stadionbyggnaden i samband med Kurirens besök.
– Jag tror ingen har ork att jobba vidare med det här, om vi inte får veta att Stadion Kronan kommer att vara kvar i framtiden. Det känns vansinnigt att lägga ner, nu när det hela nästan är klart och minst 5–6 miljoner plöjts ner i arena och spår, konstaterar ledarna samstämmigt och sneglar på de stora skisser av de stolta Stadion-visionerna som pryder väggarna i Stadion-lokalen.
– Det är svårt för klubben att verka när vi inte vet vilka förutsättningar som gäller, säger Leif Johansson, ledare i Luleå Gjutaren, och lägger pannan i djupa veck.
Måste agera gemensamt
Känslan är att i vår (läs april-maj) "går sista tåget" och nu måste klubbarna agera gemensamt för att på allvar försöka fästa politikerna och fritidsförvaltningens ögon på det aktuella problemet att Luleå-klubbarna vill behålla Stadion Kronan.
Och även möjligheten att dra spår på Lulsundsberget med en anslutning upp till Ormberget med dess spårsystem. 
Ett spårsystem som också håller på att förändras och som är en del i ett snö och is-projekt som förhoppningsvis ska kunna ge även Luleåborna en rullskidbana och konstsnö för att tidigare på säsongen ges möjlighet att börja åka skidor.
– Vi behöver både Lulsundsberget och Ormberget. Det är den smått unika kopplingen som ger oss möjligheter i framtiden, både för motionärer och elit. Spår enbart uppe på Ormberget skulle bli alldeles för platta för större tävlingsarrangemang, säger tidigare skidesset och löparen Karin Johansson som jobbar både i klubbarna och i intresseorganisationen Ormbergets Vänner som krigar för utveckling på Ormberget.
Enligt Karin Johansson finns dock ingen motsättning mellan de olika intressegrupperna. Både klubbarna och Ormbergets Vänner vill ha kvar Stadion Kronan och spåren på Lulsundsberget och det finns också beslut om att bygga en viadukt över vägarna i området, där spåren ska dras.
Svårlöst med parkering
I faktarutan ovan redovisar vi de argument som Luleåklubbarna har för att behålla det befintliga stadionområdet och banor och spår på Lulsundsberget.
Parkeringsproblemen på Ormberget blir akuta ifall Stadion Kronan ska avvecklas och allt ska flyttas till Ormberget (som också är ett naturskyddsområde) och det ser också klubbarna, och Kronan-organisationen, som ett svårlöst problem.
– Den delen måste vägas in. Det finns inte alls utrymme på Ormberget för parkeringar, medan det är väl ställt här vid Stadion Kronan för detta. Hit går också kollektivtrafiken, vilket är värdefullt för motionärer och ungdomar. På sikt lär det också bli skola nära stadion,  konstaterar P-O Lund.
I sin kamp för att rädda Stadion Kronan har stadionorganisationen och idrottsklubbarna sammanfattat sina argument för att fortsatt få nyttja stadion och banor och spår på Lulsundsberget, med koppling till Ormberget. Beträffande det befintliga stadionområdet trycker idrottsfolket på värdet av: En öppen yta för skidlek med korta, enkla spår för små och äldre nybörjare på 100-400 meter exempelvis samt Barnens Vasalopp för förskolor och dagis. Små och större backar för teknikträning. Ski-crossbana för ungdomsträning och tävling, som även kan utnyttjas för sprinttävlingar för ungdom och elit. Skidskytteanläggning för träning och tävling för nybörjare, ungdom och elit. Bågskytteanläggning för träning och tävling för nybörjare, ungdom och elit. Startområde för skidor och skidskytte samt terrängtävling för ungdom, motion och elit. När det gäller banor och spår på Lulsundsberget betonas värdet av: Tekniskt avancerade skidspår på Lulsundsberget från 1-5 km som är idealiska för ungdomsträning och tävling och för framtida elitsatsning på längdskidor och skidskytte. Spåren kan även användas för nationella ( SM) och internationella elittävlingar (VC), och delar används för motionstävlingar. Banorna kan sommartid användas för terränglöpning, springbågskytte och springskytte. Fotnot: Skid-SM har redan körts på Lulsundsberget en gång (2006) och Per-Olov Lund konstaterar att banorna där har tre tuffa stigningar, som är tillräckligt tuffa för internationella tävlingar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!