Big in Japan

För 15 år sedan fick Tomas Johansson erbjudandet som tog honom från "Tompa" till "Tompa San". Han åkte på amatör-VM i sumobrottning.

Foto:

Foto:

Foto:

Luleå2009-12-05 06:00
Johansson hade just vunnit Cup Haparanda då Kuriren kunde berätta att hans nästa utmaning blev sumobrottning.Tillsammans med Mikael Ljungberg och Martin Lidberg fick han börja med att åka på sumoskola i Japan, då sumoförbundet bjöd in deltagare från hela världen för att bredda sporten.- När sumobrottarna slutar får de ett hus och en träningslokal där de unga får komma och lära sig brottas, berättar Johansson.Det var där svenskarna fick lära sig grunder, historia och hur man behåller vikten.- Man skulle äta stora mängder mat. När de kom in med portionen trodde vi att det var till alla svenskar men sen kom de inte med lika mycket mat åt allihop. Sedan skulle man dricka öl för att inte tappa i vikt.Tunga grabbar
Och det var inga små motståndare i Japan.- Den största killen i min klass vägde väl 240 kilo. Vi delade omklädningsrum med tre amerikaner och räknade ut att de vägde över 600 kilo tillsammans, säger Tomas Johansson, som fick smeknamnet "Tompa San" av japanerna.Tävlingarna gick bra för Haparandasonen som vann tre av fyra matcher individuellt och slutade åtta med Sverige i lagtävlingen. Men förutom resultaten tog han med sig många minnen hem.- Jag minns hur de yngre och sämre brottarna fick stå och tvätta de äldre sumobrottarna efter tävlingarna eftersom de blivit sandiga när de ramlat, säger Johansson.Bilden som pryder förstasidan i Norrbottens-Kurirens sportbilaga den 5 december 1994 visar en Johansson iförd något som ska likna en sumoutstyrsel, i en position som också ska andas sumo."Reporterns idé"
Roland S Lundström tog bilden och när han ser den kan han inte hålla sig för skratt.- Det måste vara reporterns idé, jag tror nästan det, säger han.- Den får effekt även om den är töntig. Det blir inte någon vanlig brottningsbild, med bar överkropp och den där tygbiten.Han säger att han inte hade tagit en likadan bild i dag. Men vad gör det när vi kan gräva fram godbitarna ur arkivet ...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om