... nu kommer BIK:s baksmälla
Kassören Tommy Melander krävdes på pengar för Bodens IK:s konkurs.Nu vill han varna andra innan de sätter sig i styrelser.- Tänk er för. Ni har ett personligt ansvar, säger Melander.
Vid midsommar i år fick Tommy Melander och tidigare ordföranden Staffan Wikström ett brev från skattemyndigheten. Läsningen var inte av det trevligare slaget. Tillsammans krävdes de på 518 000 kronor - skulder som Bodens IK inte betalade under året de satt i styrelsen.
- Men vi hoppas få ner beloppet en bra bit. Vi har inte lämnat in våra yttranden ännu. Vi har fram till sista veckan i augusti på oss, påpekar Melander.
Han klev på som kassör i BIK sommaren 2004, samma år som klubben beviljades elitlicens. Skulderna skulle vara ett minne blott och ekonomin på god fot. Men ganska snart visade det sig att så inte var fallet. Från olika håll och kanter dök det upp krav på pengar.
- Jag hade aldrig klivit på om jag inte trott att allt varit frid och fröjd, säger Tommy Melander.
Väntade miljoner
På minuskontot växte beloppet snabbt. Den som beviljade elitlicensen hade uppenbarligen inte funnit alla lik i de många olika skåpen.
- Vissa saker är svåra för en revisor att upptäcka. Bland annat löneuppgörelser.
Men någon anledning till panik för styrelsen fanns ännu inte i det läget. Ett EU-projekt och försäljningen av arenanamnet skulle ge stora intäkter. Föreningen väntade miljonbelopp.
Planer i stöpet
- Dom uppgifter jag fick sa att EU-projektet skulle ge ungefär tre miljoner på lika många år. Och på att sälja hallnamnet skulle vi tjäna minst 300.000. Med den summan hade vi räknat med att kunna lösa en stor del av skuldbördan, berättar Tommy Melander.
Dessvärre gick planerna i stöpet. Kommunen satte stopp för namnförsäljningen och länsstyrelsen för EU-projektet. Och när pengar skulle drivas in från tidigare inkomstkällor fick styrelsen veta att avtalen upphört.
- För att klara elitlicensen gjorde den tidigare styrelsen flera uppgörelser som vi inte kände till. Det betydde att vi gick miste om inkomster vi hade räknat med, säger Melander.
- Det dröjde ända fram till jul innan vi hade kommit in i arbetet ordentligt. Först då fick vi klarhet i saker och ting, fortsätter han.
Försökte betala tillbaka
Plötsligt var läget krisartat. Att sjävla begära en konkurs ansågs inte som bästa alternativet. Samtidigt som skulderna drog iväg kände styrelsen också ett ansvar - inte bara mot föreningen.
- Vi var skyldiga ett företag i stan en summa pengar som då verkade ha stor betydelse för deras fortsatta existens. Och vi försökte verkligen betala tillbaka. Ansvaret vi kände gentemot dom påverkade en del av våra beslut, säger BIK-kassören.
Även Bodens kommun hade mycket att förlora på en konkurrs av hockeyklubben.
- Vi hade ansvar för hockeygymnasiet i Boden och vi trodde man var tvungen driva hockey på division I-nivå för att kunna fortsätta med det. För kommunen handlade hockeygymnasiet om miljonbelopp.
Men till sist blev situationen ohållbar och konkursen ett faktum. De pengar Tommy Melander nu krävs på av Skatteverket får honom att höja ett varningens finger åt andra.
- Tänk er för mer än en gång. Ni har ett personligt ansvar.
Hade koll
Inom idrotten tror Melander att upp till 90 procent av styrelsefolket är omedvetna om vilka risker som finns.
- Många ställer upp för att dom brinner för en förening men utan att veta vad dom ger sig in i. Det gäller att tänka sig för, särskilt när det gäller elitidrott.
Hade du själv koll?
- Jo, jag visste i och med att jag i stort sett jobbar men sånt här. Därför var det heller ingen överraskning att jag skulle bli betalningsskyldig. Men får många kan det bli, säger Tommy Melander.
"Skör tråd"
I framtiden ser han en fara för hela föreningslivet.
- Faran ligger i att vi inte får bra styrelser. Folk vågar inte ställa upp. Driva elitidrott är förenat med risker. Man måste våga chansa och allt färre är beredda att göra det.
Har du något tips till dem som ändå väljer att sätta sig i en styrelse?
- Se till att det är en klubb med god ekonomi. Men inte ens där går det att vara säker. Går en stor sponsor omkull kan man plötsligt vara illa ute. Inom elitidrotten är det en väldigt skör tråd man balanserar på. Däremot tycker jag inte att det finns anledning att oroa sig i mindre föreningar, säger Tommy Melander.
I norra delen av Sverige bör man iaktta extra stor försiktighet.
- Staten har börjat gå hårdare på såna här grejer och vad jag hört allra hårdast här uppe. Det är en process där man blir allt tuffare, säger Melander.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!