Luleå Hockeys ledarduo avslöjar drömvärvningarna

De har styrt Luleå Hockey som en duo i ett års tid. I en lång intervju berättar nu sportcheferna om arbetsfördelningen, uppbrottet med finska OS-spelaren, bygget av nästa års trupp och superprogrammet som gör det enklare att scouta spelare. De plockar också ut varsin drömvärvning.

7 februari 2018 06:05

Tisdag förmiddag. Klockan har precis passerat tio när Stefan ”Skuggan” Nilsson och Ulf Engman möter upp Sporten utanför herrlagets omklädningsrum.

I korridoren byter de några ord med Daniel Sondell innan hissen åker upp till våning fem i Coop Norrbotten Arena.

Där har sportcheferna sitt rum som de följer hemmamatcherna ifrån.

Det har precis gått ett år sen Stefan ”Skuggan” Nilsson lämnade rollen som huvudtränare och istället blev general manager tillsammans med Ulf Engman.

– De har varit mycket att sätta sig in i, mycket nytt så där. Men det är ett grymt spännande jobb och jäkligt kul. Det har känts bra så här långt men sen tar det tid innan man verkligen får se det vi har byggt. Man får med sig rätt mycket, det var många kontrakt färdiga och så här, säger Ulf Engman och Stefan Nilsson fyller i:

– Jag har i stort samma känsla. Vi hade inte så många avtal eller spelare att jobba in och det flöt på ganska bra inledningsvis. Sen har vi ganska tidigt den här säsongen börjat jobba med nästa års trupp och det har också flutit på på ett bra sätt. Sen är det som Ulf säger, det ärt mycket att sätta sig in i.

”Skuggan” fortsätter:

– Det är inte bara i detaljer att bygga herrlaget utan det är också mycket att organisera kring ungdoms- och juniorsida. Sånt kan jag känna att jag inte riktigt har hunnit med fullt ut – men vi kan inte göra allt, utan vi måste bygga på sikt och i rätt ordning.

Sportchefsduon har också under det här året arbetet med att modernisera Luleå Hockey och köpt in en hel del nya teknik.

– Vi jobbar kanske lite annorlunda än tidigare med kameror i taket som vi har på alla träningar, vi har ett scoutingprogram, ett annat program där vi scoutar spelare men där vi också får analyser på våra egna matcher med all den här moderna statistiken med corsi (skottförsök framåt och bakåt när en spelare är på isen) och alla de här bitarna, säger Engman.

Just sån här avancerad statistik, vad kan man använda det till?

– Det är ibland att kanske förstärka en bild som vi och tränarna redan har på en spelare eller ibland kanske se på ett annat sätt. När man ser en match får man ibland en känsla och bara av att se om den matchen kan ge en annan känsla och sen kan statistiken visa något helt annat, säger Ulf Engman och fortsätter:

– Då får man verkligen börja titta på vad den spelaren gör egentligen och vad han bidrar med. Man kan hitta både positivt och negativt, sen tar inte statistiken hänsyn till om man gör vissa extremt bra offensiva grejer eller när man gör grova misstag.

Stefan ”Skuggan” Nilsson:

– Vi tycker det är ett bra komplement. Det är inte så att vi tar statistiken som den korrekta sanningen, men den är bra att ha med sig. Det där programmet får vi också videoanalyser ifrån, så det är inte rent en pappersprodukt på det sättet utan vi får även videodelar som varit väldigt positivt för oss.

En fördel till som sportcheferna har i dag via de tekniska bitarna: De kan scouta spelare på ett helt annat sätt än tidigare.

– Man behöver inte sitta som förr och lägga 30 timmar på klippa ihop det, utan det är ihopklippt och man får bättre koll på dem. Det finns taggade byten på alla spelare i nästan hela Europa, så när vi får namn tar det en timme att se tre matcher med en spelare, säger Engman.

Det är ett lite modernare Luleå Hockey-tänk nu?

– De här programmen fanns inte tidigare och de hjälper väldigt mycket i vårt arbete. Både vi och tränarna har nytt av det. Det har varit ett bra inköp för oss, säger ”Skuggan”.

Hur ser er arbetsfördelning ut nu?

– Grovt är kanske jag mer sportsligt ansvarig. Ansvar kring junior- och A-lagsledare, utveckling och utbildning. Ulf har mer administrativt och har kontakten med agenterna.

Engman tillägger:

– Agenter, förhandlingar och sen ekonomin.

”Skuggan”

– Ja, det är väl den stora skillnaden. Sen är vi egentligen väldigt platta.

Engman:

– Vi sitter varje dag och nästan hela tiden i samma rum och diskuterar både laget som är nu och träningsformer och nästa års lag och så.

Är ni alltid överens?

– Nja, säger båda samtidigt.

Engman:

– Inte alltid, men rätt så överens. Vi har ganska samma syn.

”Skuggan”:

– Vi har aldrig blivit osams.

Engman:

– Nä, det har vi hållit oss ganska bra ifrån. Men det kommer säkert det också.

Sportcheferna har också ett nära samarbete med juniortränarna – för med den nya strategin är det viktigt att Luleå Hockey får upp spelare till A-laget från juniorleden.

Något som de har lyckats bra med den här vintern.

– Sen kommer vi kanske inte fortsätta precis som nu. Just nu är det väldigt många. Jag tycker att vi har fått för lite kredd för alla unga som har kommit upp jämfört med när Skellefteå hade sina unga och så där. Det är många nu som kommit från juniorledet och spelar rätt viktiga roller i A-laget. När Filip (Gustavsson) spelar har det varit fyra juniorer som verkligen spelat ordentligt och inte bara sitter och tuggar knopp. Det är något vi själva bör marknadsföra också, för det är rätt bra om man får det snacket i hockey-Sverige. Att Luleå släpper fram spelare, säger Engman och tillägger:

– Nu hör vi att det snacket börjat, framförallt nu när Nils (Lundkvist) kommit upp.

Förutom att Nils Lundkvist slagit igenom med dunder och brak så har Emil Larsson, som värvades från allsvenska Almtuna, fått sitt stora genombrott på SHL-scenen.

– Det kommer vara en otroligt viktig del för oss i kommande lagbyggen, att vi har en bra juniorverksamhet som utbildar de här unga killarna och att vi sen givetvis hittar talangfulla allsvenska spelare. Emil och Nils är ju extremfall i hur snabbt det kan gå och det är inte så att vi tror att det kommer vara så med alla spelare som kommer hit. Men när det väl sker är det otroligt roligt, säger Stefan Nilsson.

Är Emil Larsson den värvning som ni är mest nöjd med?

– Det måste man väl nästan vara. Samtidigt är (Niklas) Olausson lagkapten och leder laget och gör otroligt mycket också. Det är ändå några stycken som känns. Jag tycker Robin Kovacs också. Han kommer in sent och presterar jäkligt bra efter allt strul. Han kommer säkert bli ännu bättre till nästa år, säger Engman.

Ni köpte ut Daine Todd och Julius Junttila inför säsongen. Just utköpet av Junttila (leder poängligan i Finland och ska spela OS) fastnar jag för.

– Vi kände att Junttila inte riktigt presterade på den nivå vi hade hoppats och jag tror han själv också kände att det inte var en lyckad säsong. Nu hade han ju en skada som bidrog till det, men vi tyckte i slutändan att det inte riktigt var det vi önskade, säger "Skuggan" och utvecklar:

– Sen att han åker tillbaka till Kärpät och presterar nu tycker jag bara är roligt. Jag ser inte det som självklart att han hade presterat de siffrorna om han hade varit kvar här. Jag är glad att det blivit ett lyft för honom att komma hem igen och jag ser det inte som något misslyckande i det avseendet, att vi skickade iväg honom. Utan jag tycker då som nu att vi gjorde rätt som skiljdes åt.

Engman:

– Det är lätt att se nu när han har gjort så här, men det visste vi inte då så att säga. Nu har han gjort en kanonsäsong.

"Skuggan":

– Det är det jag menar, att det inte är en självklarhet att han hade presterat en kanonsäsong om han hade varit kvar.

Engman:

– Jag tror inte det, för det hade gått så pass tungt och han hade inget självförtroende. Det blev jäkligt bra för alla – och det är samma nu när Anton (Hedman) åkte. Jag hoppas verkligen att det går bra för honom. Jag kommer inte känna att det är fel att han fick åka om han gör succé i Örebro, utan han behövde en nystart och man hoppas att det ska gå bra för grabbarna. Ibland funkar det inte.

"Skuggan":

– Det där visar ju... Vi pratar om Andy Miele, som har det svårt nere i Malmö nu. Han kom superhajpad till den här säsongen och alla tog för givet att det här skulle var han som vann poängligan i ligan här. Det visar hur svårt och komplext det är att scouta. Att vi lyckades hitta Emil och att det skulle gå så här bra hade inte nån av oss kunnat tro – så varken jag eller Ulf ska på nåt sätt tycka att vi är några genier för att Emil är här och presterar bra, utan det är många pusselbitar som ska hamna på rätt plats för att det ska bli bra för spelarna.

Om vi blickar framåt till nästa säsong. Ni har inte jättemycket förändringsbenägenhet, i alla fall inte om man ser till kontraktsläget i dag.

– Så är det. Det är nån spelare som ska in som vi jobbar med. Det känns jättebra. Det har varit några säsonger där det varit stor omsättning på spelare, så att få lite kontinuitet känns jättebra. Då har tränarteamet också haft en säsong och att många spelare får kliva in med den här säsongen i ryggen känns jättebra, säger "Skuggan".

Vad vill ni skruva på till nästa säsong?

– Vi har pratat om det redan inför det här året, att på nåt sätt höja skicklighetsnivån med folk som har mycket spel i sig. Att man får killar som kan hålla i pucken lite grann inom laget. Sen måste man alltid vara en bra skridskoåkare i den moderna hockeyn, men framförallt få in mer spel än att bara tuta och köra. Det vill vi fortsätta att bygga på, säger Engman.

Det är inte så mycket av er trupp man ser i dag och nästa år är det många kontrakt som är skrivna innan ni tog över. Sen kommer år tre där Thomas "Bulan" Berglund är inne på sitt sista år på treårskontraktet, blir det som en slutdestination?

– Nä, det tycker jag inte. Föreningen ska förhoppningsvis fortsätta i all framtid så jag tror det vore livsfarligt att säga att det är nån slutdestination och så börjar man bygga om. Det vi nu jobbar med i huvudsak är nästa år – sen börjar man naturligtvis titta hur det ser ut året efter för det påverkar beroende på vad du skriver för kontraktslängder nu. Så man har lite koll på år tre redan nu, men det är inte så att det blir något examensår. Så ser inte jag det, utan det ska vara ett bygge som fortsätter att bli starkare och starkare, säger Engman.

En bit in i samtalet måste frågan ställas: Vad har sportcheferna för drömspelare som de vill ha in i Luleå Hockey?

De väljer varsitt namn.

– Jag tycker Lucas Wallmark. Det vore fantastiskt kul om han kunde komma hem. Samtidigt hoppas jag att han får en ordentlig chans i NHL, men för oss skulle han vara fantastiskt nyttig, säger Engman och "Skuggan" tar vid:

– Sen (Linus) Omark. Det hade varit kul att få hem honom, men vi vet hans läge. Så vi får se när det blir, men det är också en spelare som klarar att spela på en väldigt, väldigt hög nivå och är en potentiell poängligavinnare. Det hade varit kul att få honom.

Är det så att den spetsen ni vill plocka in ska vara riktigt, riktig, riktig spets?

– Du frågade om drömspelare så du bollade ju upp det ganska bra innan du ställde nästa fråga, haha, säger Engman.

Han fortsätter:

– Nä, men. Naturligtvis är det så. Men tittar man i SHL åker det inte omkring så många såna spelare. Det är egentligen "Jocke" Lindström som är den mest lysande. De flesta är i Nordamerika och nån i KHL, men det är den typen av spelare som Omark, Wallmark och (Linus) Klasen som egentligen kan sälja biljetter själv.

"Skuggan":

– Men vi har ekonomiska ramar, så det är inte så bara.

Engman:

– Man tar inte in de tre som förstakedja hur som helst.

"Skuggan":

– Om man inte bara ska ha en kedja, haha. Nä, men. Det är ett pussel att lägga. Sen om det är de här spelarna vi nämner eller om det är några andra, men nånstans vill man få en helhet som känns bra. Vi kan inte bara ha en eller två spelare utan vi måste bygga ett lag utifrån de ramar vi har ekonomiskt. Det gäller att få ihop det.

Hur mycket är "Bulan" delaktig i det här arbetet?

– Med lagbygget tänker du?

Ja.

– Han och alla tränare är ju hela tiden informerade och de får säga sitt om spelare som dyker upp i lådan. Konstigt vore annars för det är de som ska jobba med spelarna och laget. Så de ska få säga sitt om spelarna som vi kanske värvar i slutändan.

Engman:

– Vi kommer ju aldrig sajna en spelare utan att ha pratat med tränarna. Ibland dyker det faktiskt upp namn som de av olika anledningar inte vill ha men som vi kanske är sugna på. Det får man ju ta för det känns otroligt viktigt att vi har spelare som tränarna känner att de verkligen vill jobba med.

Om en säger nej?

– Säger de verkligen nej har jag svårt att se att den spelaren kommer att komma hit. Sen har vi inte uttalat åt dem att de har något sorts veto så att de ska sitta och fundera så, men är det nån som är helt klar över att spelaren inte ska hit på grund av det där och det där har jag väldigt svårt att se att vi tar honom.

"Skuggan"

– Vi har jättebra samtal i de här frågorna. Det är inga problem.

Ulf, vad har varit roligast under det här året?

– Det är svårt att peka på nån enskild grej, utan det blir ändå de här hemmamatcherna. Alla är egentligen höjdpunkterna på nåt sätt. Men det roligaste för mig är ändå ögonblicket när Nils fick göra mål borta mot Skellefteå. När man kommer från juniorsidan och har varit med och tagit hit honom så tycker jag det var fantastiskt.

Stefan, du då?

– Säsongen är inte klar så jag hoppas att det där riktiga ögonblicket kommer. Men vi var ganska tidigt ute och jobbade med Patrick Cehlin och gjorde en bra presentation. Vi bjöd hit honom en fantastisk vårdag och när vi till slut lyckades sajna honom så tycker jag det kändes som en bra dag på jobbet. En klasspelare som vi lyckades sajna ganska tidigt ändå.

Han avslöjades ju lite på Tinder.

– Jo, men det var ändå ingen som riktig trodde på det.

Engman:

– Ni hade ändå lite otur där. Vi var på Hemmagastronomi och käkade och så där.

"Skuggan":

– ...och vi körde lite skoter ute på isen. Vi klev till och med av med skotrarna där utanför, så vi var inte helt osynliga och så där.

Är det där en viktig del, att kunna sälja in Luleå?

– Det är viktigt, det är det. Att man presenterar det bra om det är på besök och så. Men det stora för killarna är att de ska få en roll som de verkligen vill ha och att det känns rätt. Det känns som den största grejen när man pratar med dem, säger Engman och fortsätter:

– Med killarna pratar vi aldrig kontrakt och nåt sånt, utan det är agenterna. Sen brukar "Skuggan" och "Bulan" prata med killarna närmare om rollen.

Engman tillägger:

– Så jag tror rollen är grymt viktig. Det är det som de fokuserar på – och det tycker jag är kul. Att det inte bara är pengarna som är nummer ett, utan att man hellre tar en tilltänkt större roll än att man tar mest pengar.

"Skuggan":

– De flesta pratar om utveckling, just i rollen och hur vi ska kunna utveckla dem. Det pratar nästan alla om.

Luleå Hockey, som dragits med stora skadeproblem under säsongen, ligger för tillfället nia i tabellen – men frånvarolistan har blivit kortare.

Nu ser sportcheferna fram emot avslutningen på säsongen.

– Som laget är nu och i det läget vi är känns det som att vi går in i en intressant fas. Nu har vi alla någorlunda friska och förhoppningsvis kan vi ha det säsongen ut. Då blir det kul att se vad vi kan göra de här sista matcherna och in i ett slutspel när vi har alla friska, säger Stefan "Skuggan" Nilsson och Ulf Engman tar vid:

– Sen tycker väl alla lag att de har haft otur med skador och så, men om vi istället hade haft en säsong där vi hade haft riktigt tur med skador så vete tusan om vi inte hade kunnat vara med rätt högt uppe. Sen finns det naturligtvis andra lag som säger samma, till exempel HV och Malmö har haft enorma skadelistor. Så det är inte bara vi men det var en jobbig period när vi förlorade ett gäng matcher och där det kändes som att vi hade för många borta samtidigt. Vi orkade inte riktigt då och det var rätt viktiga poäng som försvann där.

"Skuggan":

– I inledningen av säsongen gjorde vi flera spelmässigt riktigt bra matcher och ledde med 3–0 och så, men vi kunde inte knyta ihop säcken. Vi hade flera såna matcher som vi tappade och jag tror att det satte sig för mycket i huvudet på killarna. Det tog ett tag innan vi verkligen satte spelet och det kuggade inte riktigt i på grund av det mentala.

Engman:

– Jag tror att vårt offensiva spel blivit lite lidande av det. Det har gjort att tränarna fokuserat ganska mycket på att sätta försvarsspelet. "Bulan "och tränarna vill verkligen att killarna ska vara kreativa med puck och skapa mer men tränar man mycket försvarsspel blir det lätt att som spelare lägga fokus på att göra det jobbet ordentligt, säger Engman och fortsätter:

– Hade vi vunnit lite mer där i början så har jag en känsla av att vi hade varit lite frejdigare i spelet över hela säsongen. Det kan vara ganska små grejer som påverkar sånt.

Det låter som att det är ett spännande slutspel som väntar.

– Absolut, det tycker jag. Jag tror det finns ett gäng lag högre upp som inte vill möta oss. Jag hör från Djurgården till exempel, jag känner "Robban" (Ohlsson, tränare) ganska bra. Han gillar absolut inte att spela mot oss, han tycker att de bara får utsida hela tiden, att de inte får till några heta chanser och att det är otäckt att möta Luleå, säger Engman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Stålnacke