Luleå Baskets nya chef på plats: "Mitt drömjobb"

Precis som vi tidigare berättat blir det en dubbel världsmästare som tar över rollen som klubbdirektör i Luleå Basket. Hans första tanke var dock ”Kan det gå bättre?” erkänner Christer Sehlin.

4 juli 2017 16:01

Monica Wikström-Johansson som tog över efter Urban Nordh stannade en säsong på platsen som klubbdirektör. Hon klev av på grund av hälsoskäl, men hann ändå med att vara med när klubben vann sitt fjärde raka SM-guld. Hennes föregångare Urban Nordh var med när föreningen tog sitt andra och tredje guld. Vid det första guldet så var det Anna Jonsson som var klubbdirektör.

Nu heter Luleå Baskets nya klubbdirektör Christer Sehlin som var med i laget som vann VM i gatbasket under den gångna helgen.

Du tar det här jobbet i en klubb som har fyra raka SM-guld.

– Jag tänkte faktiskt tanken om jag skulle hoppa på det här. Jag frågade mig själv om det kan det går bättre, men kom fram till att det kan gå bättre. Vi har bra förutsättningar att vinna ett nytt guld och sedan utveckla delen med spel i Europacupen, säger Sehlin.

Föregångaren Monica Wikström-Johansson hade sin bakgrund i näringslivet och därför var det väl ganska självklart att hon ägnade merparten av sin tid till att stärka klubbens marknadsvärde. Sehlin med sin gedigna idrottsbakgrund kommer att få en lite annorlunda roll.

– Det är väl inte helt spikat, men det ser ändå ut som om att jag mera aktivt kommer att delta i arbetet kring lagbygget med tanke på min basketbakgrund.

Sökte du jobbet eller blev du headhuntad?

– Jag blev hintad om att söka jobbet innan det kom ut. Efter att ha funderat kring jobbet så var jag ganska säker på att jag skulle söka tjänsten.

Sehlin flyttade till Luleå från hemstaden Sollefteå redan som 16-åring då han hade kommit in på basketgymnasiet, men redan då så hade han andra alternativ. Parallellt med ansökan till basketgymnasiet sökta han också till fotbollsdito i Sundsvall och kom in även där.

– Det som vägde över var att jag hade varit i Luleå på en praoperiod på idrottsförbundet och då träffade jag bland annat Jampa (basketnestorn Jan-Anders Ericson) och fick en insyn i basketgymnasiet och det hade antagligen stor betydelse för vad jag sedan valde.

Ända sedan han började gymnasiet har han blivit Luleå trogen med ett par kortare avstickare.

– Jag reste en hel del då jag pluggade på universitetet och sedan var jag hemma i Sollefteå då min pappa fick en stroke, men jag har alltid återvänt till Luleå, säger Sehlin.

Hans egen karriär slutade redan när han var 26 år.

– Jag var aldrig så bra att jag var i närheten av ligan och sedan började hälsenorna krångla och då valde jag att lägga av, förklarar han.

Parallellt med spel i Gammelstad pluggade han marknadsföring på universitetet och efter avslutade studier hamnade han på Student Consulting där han själv anser att grunden till hans styrkor lades.

– Själva utbildningen ger dig en chans att visa att du klarar av ett specifikt jobb, men det praktiska och viktigaste fick jag sedan på Student Consulting.

Är det här ditt drömjobb?

– Mitt drömjobb innan det här dök upp hade nog varit ungefär det här. Det hade kunnat bli inom vilken sport som helst, men att det blev just basket som ligger mig varmast om hjärtat är ju fantastiskt.

– Det handlar om att kombinera intresset med affärsmannaskapet, förklarar Sehlin.

– Vi är väldigt glada med att vi har lyckats rekrytera Christer till den här tjänsten. Det fanns många bra kandidater, men ganska snart föll våra ögon på Christer. Hans erfarenhet på marknad och försäljning är riktigt bra för oss och vi ser fram mot ett långvarigt samarbete, säger Luleå Baskets ordförande Lars-Olov Söderström.

Den 7 augusti kliver Christer Sehlin på sitt nya jobb och han har målsättningen klar för sig.

– Jag kommer att jobba med ett mål att klubben kommer att vara lika välmående om tusen år som den är i dag. Jag kommer aldrig tulla på ekonomin som sedan ställer till det för föreningen, säger Sehlin.

Christer Sehlin

Ålder: 44 år.

Familj: Luleå.

Bor: Fru, Camilla, barnen Leo 8 år och Leja 5 år.

Yrke: Klubbdirektör Luleå Basket från den 7 augusti.

Egna meriter: Dubbel världsmästare i gatbasket samt allsvensk final med Gammelstad.

Klubbar som aktiv: Sollefteå, BG, Gammelstad, Luleå City Basket och Storken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!