Ministermöte om fotbollens framtid

Regeringar för Europas stora fotbollsnationer vill förändra villkoren för fotbollen.
Idrottsministrar för England, Spanien, Frankrike, Tyskland och Italien ska mötas den 8 december.

London2005-11-15 19:11
På dagordningen står bland annat införandet av ett lönetak.

Ett förslag till ett lönetak är att ingen klubb ska få betala ut mer än 70 procent av omsättningen i löner, ett system som redan tillämpas av G14-klubbar som Milan och Manchester United.

- Vi måste ta bort vissa excesser och få tillbaka lite trovärdighet inom sporten, säger Storbritanniens idrottsminister Richard Coburn.

De stora fotbollsnationernas idrottsministrarna ska också diskutera hur man ska reglera hur spelaragenter får arbeta, hur regelverket för inrikesfostrade spelare ska vara, hur fotbollens gräsrötter ska få ersättning och om det ska införas medicinska tester för att se om spelarna har hälsan att spela.

- Fotbollen har växt till ett globalt fenomen under de senaste 15 år och har miljarder tittare, men den snabba tillväxten har gjort att fotbollens styre inte har hunnit med att anpassa sig, säger Richard Coburn.

- Alla inom fotbollen inser att något behöver förändras och jag är glad att jag kan utnyttja Storbritanniens ordförandeskap i EU för att starta detta arbete.

En stötesten mellan EU och fotbollen är användandet av så kallade "home-grown players" (inrikesfostrade spelare). Enligt fotbollens företrädare ska alla lag i de europeiska cuperna ha minst åtta inrikesfostrade spelare i sina 25-mannatrupper från 2008. Med inrikesfostrade spelare menas spelare som i minst tre av sina ungdomsår (15-21 år) utbildats i det land som den aktuella klubben tillhör. EU skickade i september ut indikationer på att ett sådant system strider mot EU:s regelverk.

- Ingen säger att det här kommer att bli enkelt. Men vi går in i det här med öppna ögon, säger Coburn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!