Länsdomaren blåst på VM-drömmen: "Uppgiven"

Emil Yletyinen såg fram emot sitt första stora VM i ishockey. Sedan bröt coronaviruset ut och krossade drömmen för domaren från Rosvik. "Självklart är man lite uppgiven", säger han.

1 april 2020 09:41

Han har dömt SHL-matcher i helt decennium och fått äran att döma en JVM-final 2019. En bit in i februari gick nästa dröm i uppfyllelse. Då fick Emil Yletyinen beskedet att han var uttagen till A-VM i Schweiz som skulle avgjorts i maj.

Sedan kom coronakrisen och mästerskapet blev inställt.

– Det är såklart tråkigt allt som händer. Det är mycket som går åt skogen nu, saker blir uppskjuta och företag går i konkurs. Självklart är man lite uppgiven men det är bara att ta nya tag till nästa år, säger 32-åringen.

Någon garanterad plats till nästa års VM finns inte. Innan dess ska – om krisen upphört – en hel säsong spelas och därmed kan förutsättningarna hinna ändras.

– Precis, de bästa domarna ska bli uttagna och vilka det blir vet man ju inte nu. Det är likadant som i ett landslag, bara för att man är med ena året är det inte säkert att man platsar nästa år.

Det är inte bara VM som påverkas. Om det inte vore för coronaviruset hade Emil Yletyinen, som är linjeman, dömt matcher i SM-slutspelet just nu.

Än så länge har inga hockeydomare permitterats med det är kanske bara en tidsfråga.

– Jag berörs inte men andra domare som är heltidsanställda kan ju komma att beröras.

Själv dömer han på uppdragsavtal.

– Jag har eget företag som jag konsulterar genom. Jag får betalt per uppdrag och har SHL, Hockeyallsvenskan och Svenska hockeyförbundet som olika kunder.

Utöver dömeriet är Emil Yletyinen en av fyra delägare i en elinstallationsfirma i Luleå. I bolaget finns omkring 30 anställda.

Även där skapar krisen viss oro.

– Vi ser en viss försiktighet bland våra kunder, många kanske väntar med att göra sina ombyggnationer och många äldre stannar inne. Något bygge har pausats tillfälligt också på grund av smittorisken, så visst märker vi av det litegrann. Än så länge är det ingen större fara, men om detta håller i sig över en lång period kommer alla att drabbas även i våran bransch.

Förhoppningsvis är krisen över snabbare än vissa experter förutspår.

Emil Yletyinen håller i alla fall hoppet uppe. Dels för elinstallationsfirmans skull, men även för att VM-drömmen ska slå in längre fram.

– Det känns som att jag kanske ligger i toppen av vad jag kan prestera nu. Jag skulle fått chansen i år, så varför inte nästa år också? Det är bara se till att göra ett så bra jobb som möjligt och hoppas få förtroendet igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Elvstrand