Jultempo med finnkamp och stavdramatik

Så var årets Jultempo avgjort. Ida Gustafsson från Arvidsjaur fick till sist se sig besegrad av en finsk åkare. Men för bröderna Edman fick åtminstone en lyfta på stavarna i segergest.

Rekordstort. I en av de yngre klasserna D11-12 startade 36 skidåkare.

Rekordstort. I en av de yngre klasserna D11-12 startade 36 skidåkare.

Foto: Thomas Lövgren

Längdskidor/Boden2015-01-04 20:10

Det var i sista stund, som en hel hop finska åkare anmälde sig. Ett tillskott som gjorde att årets upplaga av Jultempo blev större än någonsin.

– Det är ju roligt att vi kan se de finska åkarna också och om det fortsätter så här har vi 300 åkare anmälda nästa år, säger Jan Sipola, Sävast Ski Team.

Söndagen inleddes i vanlig ordning med intervaller där även de allra yngsta deltog. Bland damer 17-18 utmärkte Ida Gustafsson sig. Hon tävlar numera för IFK Umeå, men kommer från Arvidsjaur gjorde bra ifrån sig på intervallstarten och knep en första placering och snabbast tid.

– Men egentligen tjänade jag inte så mycket på det, även om jag är nöjd med resultatet, säger hon.

När sedan eftermiddagens två gånger två kilometer masstart gick av stapeln, öppnade Ida Gustafsson bra och höll täten in mot mål, men så kom Emmi Lämsä från finska Alatornion Pirkat och stackade ledigt förbi.

– Jag kände redan tidigare att jag var lite trött efter intervallen, men jag tänkte att jag går ut och kör. Sedan kom hon upp bakom mig i sista backen, fick väl ett sug och kunde komma förbi. Visst, det är tråkigt, men jag känner ändå att jag fick mig en bra genomkörare, säger Ida Gustafsson.

På herrsidan noterade bröderna Erik och Emil Edman, Luleå Gjutarens IF, exakt samma tid på intervallstarten och det hade sin förklaring.

– Jag kom försent till starten, jag hade tagit fel på tiden, så jag hann inte ta på mig staven ordentligt. Sedan efter första backen råkade jag sätta staven fel och knäckte den mot bröstet, säger Erik Edman.

– Så han blev stående där, annars hade han slagit mig med flera sekunder, säger Emil Edman.

När Erik Edman väl fick en ny stav var den likaså för kort, men han kunde ändå ta sig i mål, på exakt samma tid som brodern Emil.

– Det är så det brukar vara, ibland slår jag honom och ibland slår han mig, men nu är Erik i bättre form, säger Emil Edman.

Något som skulle visa sig senare under dagen i masstarten då Erik Edman lätt och ledigt åkte hem segern i ålderskategorin 19–20.

– Jag fick hålla farten och jag kände att jag kunde ta det hela vägen. Det har varit lite upp och ner med formen hittills, men nu börjar det kännas bättre igen, säger Erik Edman.

Blir ni någonsin griniga när det går bra för den ene?

– Nej, aldrig på tävling. Men på träning, då kan det vara annorlunda.

Skrattar bäst. Ida Gustafsson, till vänster, fick till sist ge sig för finskan Emmi Lämsä under helgens Jultempo. Gustafsson vann intervallen men Lämsä tog hem masstarten.
Skrattar bäst. Ida Gustafsson, till vänster, fick till sist ge sig för finskan Emmi Lämsä under helgens Jultempo. Gustafsson vann intervallen men Lämsä tog hem masstarten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om