Här är hemligheten bakom Kallas stora OS-succé

När Charlotte Kalla vann OS-guld i skiathlon var det hennes första mästerskapsguld i masstart. Och under torsdagen följde hon upp det med att ta en ny medalj. Hennes fystränare Stefan Thomson menar att Kalla aldrig varit bättre – men resan dit har varit ett tålmodigt arbete med en ny träningsform.

OS-SUCCÉ. Charlotte Kalla har redan nu tagit två medaljer i OS. Fystränare Stefan Thomson tror att det kan komma mer.

OS-SUCCÉ. Charlotte Kalla har redan nu tagit två medaljer i OS. Fystränare Stefan Thomson tror att det kan komma mer.

Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT

Längdskidor2018-02-16 06:05

I jaktstarten under premiärhelgen i Ruka knäckte Charlotte Kalla Marit Björgen i den sista branta stigningen. Tävlingshelgen efter gjorde Kalla samma sak, men då med Heidi Weng i Lillehammer.

Och under OS-skiathlonen var det dags igen.

Efter drygt 12 kilometer kom guldrycket från Marit Björgen som inte hade någon förmåga att svara. Guldet var hennes första mästerskapsguld i masstart.

Och Kalla följde upp det med att vinna ett silver på favoritdistansen 10 kilometer fristil.

– Det är ju det här vi har strävat efter alla vi som är runtomkring henne, och givetvis Kalla själv. Målet har ju hela tiden varit att hon ska vara som bäst nu, och det är ju roligt då hon själv känner att kroppen fungerar riktigt bra, säger Stefan Thomson, fystränare åt Charlotte Kalla.

Sedan våren 2014 har Charlotte Kalla och Stefan Thomson jobbat tillsammans – och det har varit ett tålmodigt arbete att nå de här resultaten.

– Vi har ju som sagt vridit om träningen litegrann på många bitar, och det är just det här för att ta nästa steg. Charlotte har ju varit där, hon varit bra, men sista åren har ju det fattas litegrann för att vara bäst. Vi har ju haft ett projekt under ett par år där vi succésivt ändrat i träningarna.

Ändringarna i träningen handlar om ”anaerobt arbete” som enkelt förklarat handlar om att kunna hantera mjölksyran som dyker upp under tävlingarna.

– Vi försöker trycka ännu hårdare på de här högintensiva passen för att hitta en nivå till i det för att utveckla det anaeroba systemet. Grunden i alla skidåkning är att man måste man ha ett aerobt system som syreupptag, har man inte det då är det svårt att bli skidåkare vad man är har för andra egenskaper. Men sen när man har det, och det har Charlotte, då har vi haft en tanke att jobba efter anaerobt. Och Charlotte har ju svarat väldigt bra på den här träningen.

Har det blivit några andra fokusområden i den förändrade träningen?

– Charlotte tycker jag, som många noterat, blivit mycket stabilare i sin åkning. Det är ju ett arbete vi lagt ner mycket tid på att få en stabilitet i hela kroppen. Få ut mer kraft och då måste man ju bli starkare för att både få ut mer kraft i ben och överkropp, säger Stefan Thomson och fortsätter:

– Det här är ju ingenting som skett över en vecka nu. Då man klarar en viss nivå då ökar man träningen och gör den ännu tuffare och svårare i vissa fall. Det här är ju någonting som måste gå i etapper, det här är ju under en längre period. Men till slut är man framme tills den nivå som vi tycker att man måste ha. Det har varit ett längre arbete under ett par år.

Stefan Thomson har under många år jobbat framgångsrikt som Skellefteå AIK:s fystränare där han också tränat flertalet NHL-proffs.

Att jobba med Charlotte Kalla har ändå varit speciellt, menar han.

– Charlotte är speciell med tanke på att hon gör allt för att bli bäst, varenda grej. Hon har en otrolig vilja att driva sig själv framåt, och det fascineras jag otroligt mycket av. Att hon hela tiden strävar efter nästa steg varje dag. Hon är väldigt rolig att jobba med då alla detaljer är viktig, även fast den är liten, driver hon den till max för att det ska bli bra.

Just att hon gör allt för att vinna. Känner du någon extra stor press att verkligen lyckas då?

– Absolut. Och den pressen tycker jag att vi ska ha. Vi är ju där för en grej, och det är att göra henne bättre. Men pressen tycker jag vi ska ha.

Stefan Thomson ser nu att det tålmodiga arbetet nu ger utslag.

– Vi ser väl att det här är delar av det anaeroba som vi pratat om. Vi har ju medvetet jobbat med att få den här utväxlingen att göra de här grejerna. Och i skiathlonen var det ju första gången hon vann ett masstartlopp på ett mästerskap. Just har den här högintensiva rycken det är ju en ny dimension som vi inte sett på Charlotte förut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om