Längdskidåkaren protesterar mot invasionen av Ukraina

Den ryske skidåkaren Max stod inför sitt livs utmaning på skidor i Jokkmokk – av det blev ingenting. Nu står han istället inför en ännu tuffare och farligare utmaning. "Ett kriminellt beslut av ryska regeringen", säger han.

Längdskidåkaren skulle ha åkt de 22 milen i Jokkomokk, men nu protesterar han mot kriget i Ukraina på gatorna hemma i Ryssland.

Längdskidåkaren skulle ha åkt de 22 milen i Jokkomokk, men nu protesterar han mot kriget i Ukraina på gatorna hemma i Ryssland.

Foto: Privat/Håkan Stridblom

Längdskidåkning2022-03-04 12:00

I tisdags kom beskedet från arrangörerna av Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk att man gjorde så som många andra skidloppsarrangörer valt att göra. Beskedet var att alla ryska och belarusiska skidåkare utestängdes från tävlingen.

– Jag fick ett brev av arrangörerna att vi inte tilläts starta och jag är väldigt besviken på beslutet eftersom att det var något som jag hade siktat på länge. Samtidigt så håller jag med om beslutet, säger Max innan han fortsätter:

– För just nu för den ryska regeringen ett absolut omoraliskt och kriminellt krig där hundratusentals människor lider. I en sådan situation förstår jag att ryssar inte är välkomna. Jag önskar att folk i väst vet att en stor del av den ryska befolkningen inte stöder detta krig.

I Ryssland så är det ganska massiva protester mot kriget i Ukraina och många demonstranter gripits och riskerar tuffa påföljder.

På en bild publicerad på sociala medier så står han tillsammans med sin fru som i sin tur håller i en skylt där det står "Nej till krig" med kyrilliska bokstäver. De gör så trots hotet om såväl kännbara fängelsestraff som böter.

– Vi greps inte, men cirka 1 000 personer greps den natten. Polisen misshandlade människorna med batonger och förde dem till polisstationer. På sex dagar greps mer än 10 000 personer i olika städer. Det är därför folk är rädda för att gå ut på gatorna. Att gå ut nu är att gå under batongerna.

Dock finns det inte några bekräftade uppgifter på hur många, inte heller om våld brukats mot demonstranterna

– Det är viktigt att förstå att det moderna Ryssland är en auktoritär stat, inte en demokrati. Det är makten som bestämmer här, inte människorna.

Trots att han har förståelse för sanktionerna mot Ryssland så trycker han på att dessa drabbar oskyldiga civila i det ryska samhället.

– Å ena sidan finns det oöverträffade sanktioner från väst - finansiella, tekniska, moraliska och så vidare. På andra sidan finns ett aldrig tidigare skådat tryck från den auktoritära staten — ett förbud mot kontantuttag, arresteringar och hot mot alla som inte håller med.

När han beskriver situationen i Ryssland just nu så målar han upp en bild där de civila har drabbats hårt.

– Vanliga människor som jag har hamnat som gisslan – fångad mellan två bränder.

– Det är väldigt tråkigt, säger Max slutligen.

Vi har valt att inte publicera hans efternamn på grund av det rådande läget i Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!