Vallakaoset fortsätter efter havererat test i Falun

Nu lutar det mesta mot att det tidigare bestämda fluorförbudet skjuts på framtiden än en gång. "Jag tror att det är fyra, fem år bort", säger Christer Majbäck.

Christer Majbäck tror inte att fluorförbudet kommer att bli verklighet före kommande säsong.

Christer Majbäck tror inte att fluorförbudet kommer att bli verklighet före kommande säsong.

Foto: Håkan Stridblom

Längdskidåkning2021-03-16 12:14

Ända sedan beskedet om ett fluorförbud kom under Sverigepremiären i Gällivare under november 2019 så har frågan varit en het potatis.

Sommaren 2020 var det tänkt att genomföra ett första test av apparaten som skulle användas för att kontrollera så att skidorna inte var vallade med fluorprodukter. Det ställdes in.

Förbudet skulle genomdrivas inför säsongen 2021/22.

Enligt Expressen så genomfördes ett hemligt test av kontrollmaskinen i slutet av januari i Falun. Det testet slutade i ett nytt fiasko.

– Vi hade med skidor var helt ofluorade - och några som var högfluorade. Men...några som var högfluorade fick klartecken, och några av de ofluorade tvärtom, sa svenske vallachefen Petter Myhlback till Expressen.

Vallafabrikanten och förre skidstjärnan Christer Majbäck kunde bara konstatera faktum.

– Det verkar som om vi är långt ifrån en fungerande testapparat, säger han innan han fortsätter:

– Jag har pratat med några team och utan att nämna vilka så finns det en tro om att fluorförbudet skjuts upp än en gång.

Det låter som om att fluorförbudet kan bli en ordentlig prestigeförlust för Internationella Skidförbundet (Fis) och Majbäck menar själv att det blir en omöjlighet att driva igenom förbudet.

– Det finns ingen anledning att driva igenom ett förbud som inte går att kontrollera.

Det ska också varit planerat ytterligare ett test i Sverige, men även det ska enligt uppgift ha ställts in.

– Som jag har fått det berättat för mig så var det planerat att genomföra tester i Åre förra helgen, men dessa blev inte av. Nu återstår det inte mycket av säsongen så jag vet inte hur det skulle kunna genomföras.

Majbäck lyfter en annan aspekt i det hela när det kommer till en testmaskin för att hitta fluor.

– Om man pratar med professorer som jobbar på olika laboratorier med analyser av kemikalier så tror dessa att det kan bli omöjligt att komma till rätta med. Det är en ganska tuff uppförsbacke för Fis.

Vad blir viktigt i framtiden?

– Det viktiga är att skidsporten blir rättvis. Något annat går inte godta.

Finns det inte en fara i att det blir en ny sak som olika landslag kommer att försöka att kringgå för att få fördelar likt doping?

– Det är absolut det som är faran. Vi vet historiskt hur stora problem det har varit att ertappa olika former av dopning det här blir ännu enklare att fuska med och det med ännu större tidsskillnader än vad dopingen gav. 

Hur möter ni den osäkra framtiden?

– Vi utvecklar parallellt fluorfritt och fluorvallor. Vi har redan idag ett bra fluorfritt program framme och så har vi vässat klorna gällande de fluorprodukter som än så länge är godkända.

När tror du att det kommer ett förbud mot fluorprodukter?

– Jag tror att det blir EU:s lagar som kommer att gälla i framtiden. När de säger att det är förbjudet med fluor i olika produkter så måste alla följa detta. Fast jag tror att det kommer att dröja fyra, fem år innan vi har ett sådant förbud.

Det senaste beskedet var att förbudet skulle träda i kraft till säsongen 2021/22. Nu återstår att se om det kommer ett nytt slutdatum för de högfluorerande produkterna.

– Jag är ingen motståndare mot ett förbud, men det måste bli rättvist. Vi har redan nu ett sortiment utan fluor som fungerar riktigt bra fast det viktiga nu är att se till att kontrollapparaturen fungerar innan vi får ett förbud, säger Majbäck avslutningsvis.

Detta har hänt...

November 2019: Då kom beskedet om att förbudet var klubbat till att börja gälla säsongen 2020/21.

December 2019: Landslagen höll krismöte kring förbudet.

Juni 2020: Test av kontrollmaskinen i Tyskland slutade gav svaret att den inte fungerade.

September 2020: Test av kontrollmaskinen i Tyskland ställdes in.

Oktober 2020: Fluorförbudet skjuts fram en säsong till 2021/22

Januari 2021: Nytt fiasko när kontrollmaskinen testades i Falun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!