Vallachefen välkomnar förbudet: "Varit hälsovådligt"

2019 kom beskedet om att fluorvallorna skulle förbjudas. 18 månader senare kom ett första steg mot ett totalförbud. "I dag finns ingen anledning att fuska", säger Petter Myhlback.

Petter Myhlback, vallachef, ser positivt på förbudet.

Petter Myhlback, vallachef, ser positivt på förbudet.

Foto: SIMON HASTEGÅRD

Längdskidåkning2021-06-29 07:30

Förbudet som Fis kommunicerade ut i början av juni angav att vallor med C8 skulle förbjudas var helt i led med EU-lagstaftningen.

Det svenska landslaget åkte under föregående säsong uteslutande på produkter som innehöll det nu förbjudna C8-produkterna blandat med det tillåtna C6-produkterna.

På vilket sätt kommer det förändra ert arbete?

– Blir det ett totalt förbud mot fluorvallor där det är noll tolerans mot fluorcarboner i vallor så kommer det att förändra vårt arbete ganska mycket, säger Myhlback innan han fortsätter:

– Jag är inte ett dugg orolig för att vi är på väg mot en helt fluorfri miljö. Det är snarare tvärtom väldigt välkommet, men det måste bli så att alla tävlar på samma villkor.

Kommande säsong så är det OS på programmet och givetvis är siktet inställt redan nu på mästerskapet i Peking.

– Det viktiga kommande vinter är OS och det blir på hög höjd så där kommer det inte finnas någon fördel att använda C8 då det blir kall och torr snö.

Så då finns inget att tjäna på att köra på några förbjudna produkter?

– Det kan komma att finnas mindre nationer som inte vill handla upp de nya vallorna på grund av kostnader. Fast jag tror inte att det blir orättvist för det då de nya C6-produkterna är minst lika bra.

Hur jobbar ni inför OS?

– Det är mycket fokus på att hitta material och produkter som lämpar sig bäst för snön där. Det handlar om allt från skidor till vallor, säger Myhlback innan han fortsätter: 

– Vi kanske kan ta oss till Peking i slutet av november, men allt hänger på hur pandemin utvecklar sig.

Hur skönt skulle det vara för dig som vallachef att plocka bort de hälsovådliga C8-produkterna?

– Ur C8 frigörs det något som heter PFOA när det hettas upp och just det ämnet är väldigt hälsovådligt. Vid användande av C6 så frigörs inga sådana ämnen. Så givetvis skulle det vara en skön känsla som arbetsgivaransvarig att få bort de farliga produkterna.

Har det tagit för lång tid att komma fram till det man nu har gjort?

– Det är svårt att svara på. Fast det är klart att om du frågar någon som har jobbat ett helt yrkesliv i branschen så hade nog svaret varit att det hade varit bra med ett förbud långt mycket tidigare.

Hade det gått att göra annorlunda eller snabbare?

– Nej jag tror inte det. Det har nog visat sig vara svårare än vad Fis trodde från början. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!