Niklas Jonsson som sitter i Internationella skidförbundets (Fis) längdkommitté höjer ett varnande finger inför det annalkande totalförbudet mot fluorvallor.
– Min erfarenhet från toppidrott och specifikt längdskidåkning är att man försöker manipulera regelverket. Vi måste utgå ifrån att någon kommer att göra så även i det här fallet.
– Och det är väldigt stor skillnad om du åker på fluorvalla eller inte.
Hur stor skillnad pratar vi om?
– Det jag känner till om fluorfria produkter är att det får ett större utslag än doping att åka på de gamla fluorprodukter i jämförelse med helt fluorfria produkter.
Problemet inför säsongen har eskalerat i och med att Fis ställde in testet av den maskinen som ska vara det som avslöjar utövare som försöker fuska.
Är du orolig för säger "Vi kör på ett förbud"?
– Jag är orolig för att man tror att man är 100 procent säker och så visar det sig i förlängningen att det inte var så. Alltför att det inte har testats nog mycket.
Hur har vi hamnat i det här läget?
– Fis counsil valde att ta ett beslut om förbud innan man hade en färdig testmetod. Nu är vi snart i oktober och ännu är inte maskinen färdig.
När kan det komma ett besked?
– Man har ett möte i Fis counsil den tredje respektive nionde oktober och då måste det komma något slags besked, säger Jonsson innan han fortsätter:
– Längdkommittén som jag sitter i har möte den andra oktober, men vi kan inte häva ett beslut som de tagit för det ligger över våran nivå.
I och med att testerna i Tyskland som skulle påbörjats under denna veckan ställdes in så är frågan det kan komma något besked i oktober.
– Utmaningen ligger i att man inte kommer ha möjlighet att hinna testa maskinen innan mötesdatumet samtidigt som vi vet om att den alpina säsongen drar igång mitt i oktober.
– Det är väldigt kort om tid.
Niklas Jonsson förklarar att det krävs omfattande tester av en eventuell testmaskin och att dessa inte bara görs under uppsikt av endast Fis.
– Det borde finnas ett oberoende institut som får testa så att man säkerställer att det inte går att manipulera maskinen.
Hur skulle det testet gå till?
– Att man utsätter skidan med olika produkter för att försöka "gömma" fluoret. Det finns alltid en risk i vem som säger att maskinen fungerar. Det räcker inte med Fis utan det måste i mitt tycke också vara en oberoende part.
Det låter som omfattande tester?
– Det ska vara testat på alla möjliga och omöjliga sätt. Det ska också vara flera olika parter som har testat maskinen så att den håller vad den lovar. Fis counsil har inte kunnandet och sedan så räcker det inte att tillverkaren säger att den funkar det måste till fler led.
Samtidigt som det finns en hel del frågetecken kring hur reglerna ska efterföljas så har det enligt Jonsson blivit ett ganska så enkelriktat fokus.
– Ibland får jag känslan av att man ger sken av att det bara handlar om yppersta eliten. De är ju faktiskt bara en väldigt liten del av alla skidåkare. Förbudet gäller på alla nivåer och i alla åldrar.
Vad skulle det innebära för åkarna under världseliten?
– Det skulle vara oerhört kostsamt för klubbar och föräldrar att byta ut alla produkter och skidor.
Vad tycker du om förbudet?
– Jag är inte mot förbudet och det är väl ingen. Det som är skadligt ska vi inte syssla med utan detta ska fasas ut, men det är svårt att bara sätta punkt för något som har använts i 30 år.