Skidpionjären Sonja Edström-Ruthström har gått bort, 89 år gammal. Hon föddes i Luleå 1930 och 1956 blev hon den första svenskan som tog en OS-medalj i längdåkning. Det var i Cortina som Edström-Ruthström tog bronset på 10 km och senare i samma mästerskap följde hon upp med en fin sistasträcka i stafettlaget som också tog brons. Fyra år senare körde hon sista sträckan i det svenska laget som tog OS-guld i stafett tillsammans med bland andra Irma Johansson från Kalix.
Håkan Svensson var mångårig skidreporter på Norrbottens-Kuriren och efter sin pension 2010 skrev han en populär skidblogg för tidningen. Svensson säger att han gjorde många intervjuer med pionjären Edström-Ruthström genom åren.
– Det är sorgligt. Hon var lite till åren kommen. Hon var en profil i många år och hon var den som drog igång damskidåkningen på allvar 1956 och 1960 när hon var med och vann guldet och medaljerna, säger Svensson.
Hur var hon som person?
– Hon var en mycket lättsam och glad person. Hon älskade att dansa. Hon var en riktigt trevlig figur för alla. Hon var en riktigt sällskapsmänniska vid sidan av spåret.
Svensson lyfter fram OS-guldet 1960 som Edström-Ruthströms största stund.
– Hon gjorde en jättesträcka i stafett. Det är det största i mina ögon, när de tog guldet i Squaw Valley 1960. Då gjorde hon en jätteinsats.
Vad har hon betytt för damskidåkningen i Norrbotten?
– Hon har betytt mest av alla tror jag, eftersom hon drog igång det och fick kvinnor att inse att det går att komma någon vart inom sporten. Hon har haft en jättestor betydelse, verkligen.
Lena Carlzon-Lundbäck, från Malmberget, tillhörde skidlandslaget några generationer efter Edström-Ruthström. Carlzon-Lundbäck är lite för ung för att ha följt pionjären på nära håll.
– Jag har träffat henne många gånger. Hon var en fantastisk trevlig och rolig person. Jag hade en period när jag gick på nån typ av cirkelträning. Då var hon i samma träningsgrupp och betydligt mycket äldre än mig, men jäkligt spänstig fortfarande. En fantastisk skidåkerska var hon.
Vad har hon betytt för skidåkningen?
– Det är svårt för mig att säga. Jag vet inte om jag ska vara ärlig. Det är nog lite mer sentida åkare som har betytt mer. Det lades inte lika mycket fokus på damerna på den tiden.
Hon hamnade lite i skymundan trots att hon var först?
– Min bild av det x antal år senare är ja. Det är jättesvårt för mig eftersom jag inte levde ett vuxet liv när hon höll på.
Carlzon-Lundbäcks man Sven-Åke Lundbäck har upplevt lite mer av Edström-Ruthströms karriär. Men legendaren har också samma bild av henne.
– Jag har följt henne när jag var tonåring och följde hennes framgångar, säger Sven-Åke Lundbäck.
Upplever du också att hon hamnade lite skymundan?
– Ja, historiskt sett har hon kanske gjort det. Hon åkte samtidigt som de stora på herrsidan. Det var Sixten Jernberg och Assar Rönnlund, den generationen, säger Lundbäck.
Charlotte Kalla, de senaste decenniets skiddrottning, skickar en hälsning via sms till Sporten. Kalla skriver:
– Mina tankar går till Sonjas nära och kära. Vila i frid.