Emma Ribom har lämnat Piteå Elits läger i Vålådalen för att ladda om batterierna hemma i Östersund några dagar. På söndag åker hon till Bruksvallarna och då börjar landslagsåkarna förbereda sig för premiärhelgen där i nästa vecka.
Det är VM i Planica i februari som är det stora målet. Kalixfostrade Ribom har, vilket SVT har berättat tidigare, under sommaren tränat på sin version av VM-banan.
– För mig handlar det mycket om jag är förberedd och kan träna på det som komma skall. Jag har sett många filmer från Planica och vi har varit där med landslaget. Jag har försökt snickra ihop en egen bana så gått det går i Östersund på den befintliga rullskidbanan som finns. Just att man kan jobba in lite moment som jag tror blir avgörande när det kommer till VM är bra, säger Emma Ribom.
Det var tänkt att det skulle vara en världscuphelg i Planica förra säsongen, men den blev inställd på grund av pandemin. Men Ribom har ändå en bra bild av hur sprintbanan är.
– De har snickrat om den lite grann. Det är inte exakt samma som förut. Men mycket blir likt, det är samma målgång och samma start.
Hur skulle du beskriva VM-banan?
– Den är tekniskt krävande och med våra mått mätt ganska åkvänliga backar. Det ser jag fram emot.
Men det finns en del av banan som kan bli utslagsgivande.
– Jag tror att mycket kommer att avgöras i sista backen upp mot upploppet.
Hur är den backen?
– Det blir en lite brantare knix på slutet och det som är lite speciellt är att vi går direkt från backen till spurt. Vi kommer från en backe och direkt in på upploppet. Jag har tränat ganska mycket på övergången från diagonalt till stakning.
Vad är det viktigt att göra när man är uppe på backen och ska ställa om till att staka på upploppet?
– Nu känns det som att jag berättar alla mina hemligheter, haha.
Emma Ribom skrattar gott och fortsätter:
– Det handlar om att träffa tajmningen från diagonalt till stakning.
24-åriga Ribom har gått framåt både som sprinter och distansåkare de senaste säsongerna. Men sprinten är hennes bästa VM-chans och därför har hon anpassat sommarträningen efter det.
– Vi har väl vågat sprintnischa träningen lite grann. Vilket har varit jätteinspirerande. Det ena utesluter inte det andra. Jag tror att distansloppen inom längdåkningen går allt mer mot höga fartresurser och det är något jag jobbar hårt för att ha som en av mina kvaliteter.