Länge har kampen mot fluorvallan pågått. Internationella skidförbundets nationer har kommit överens om att vallan, som anses vara miljöfarlig, ska slopas. Men det har ännu inte kommit fram någon pålitlig metod för att kontrollera vilka skidor som har fluorvalla, en valla som kan skapa bättre glid, inte minst vid smutsigt och blött före.
Under våren har svenska tester visat att det är enkelt att lura den senaste kontrollapparaten och komma undan med fusk.
13-17 juni ska en internationell testvecka för ledande nationer inom längd och skidskytte genomföras i österrikiska Ramsau. Då ska det ses om kontrollapparaten har blivit nog pålitlig.
Larry Poromaa, tidigare skidstjärnan från Malmberget som har varit vallachef för både svenska och amerikanska längdlandslagen, tror att man måste gå en annan väg om det inte kommer fram något helt nytt under nästa vecka.
– Jag tror att det här är fel väg att gå. Jag tror att man ska kontrollera tillverkarna, om de inte får den här maskinen att fungera. Men då måste den jäkla fungera till 110 procent, för det här är inte bra för varken de aktiva eller de som jobbar runtom. Det blir mycket spekulationer och det blir fel.
Mer press på tillverkarna. Det ser han som rimligaste vägen framåt för att bli av med fluorvallan en gång för alla.
– Stickkontroller på tillverkningen. Jag tror att det är den vägen vi ska gå, för får man inte den här maskinen att fungera 100 finns det ingen säkerhet alls och det känns inte alls bra.
Larry Poromaa tycker att det är märkligt att fluorvallan fortfarande kan användas, när det länge konstaterats att det är inte är bra för miljön och även kan ha en effekt på hälsan.
– Egentligen är det både för skidsporten och framförallt samhällets skull konstigt att det ska vara så svårt att få bort det. Det finns ju lagar och förordning i all tillverkning. En kontroll på tillverkarna borde gå att få till. Håller man på med sådant som inte får användas får man böter, som det fungerar i all industri och tillverkning. Jag tycker inte att det ska vara speciellt svårt att få till och det är bättre mot alla aktörer. Det är bättre för vallatillverkarna också, då vet de att det inte är någon idé att tillverka det.
Samtidigt kan det bli lätt att fuska då?
– Men det blir lika lätt att fuska om apparaten bara nästan fungerar bra. Och fuskandet kommer vi nog aldrig ifrån i idrotten. Men när det blir så enkelt att fuska som det blir med det här när man inte har ett testsystem som fungerar så är det nog många som inte ens tar det som fusk, då blir det vedertaget, säger Poromaa som just nu jobbar som virkesinköpare och inte är aktiv som vallare.
Larry Poromaa vallade däremot länge utan skyddsmask eller ventilation och hade under en period skyhöga fluorhaltsvärden i blodet.
– Jag har inte testat mig nu och vallar inte på den nivån längre. Men jag har inga känningar från det eller så.
Samtidigt menar Poromaa att hälsoaspekten med fluorvallan inte går att blunda för. Men trots det har skidsporten inte lyckats hitta något sätt att helt sätta stopp för vallan.
– Det är ju inte bra. För alla som håller på med sporten. Att hålla på med produkter som är hälsovådliga är ju inte bra, speciellt inte för vallarna som står och håller på med det där 12-14 timmar per dygn. Då förstår man ju att det där inte blir bra i slutändan.