OS-guldmedaljören växte upp 50 meter från Kaptensgården

Lina Andersson har ett OS-guld och tre VM-medaljer på meritlistan. Hon växte upp ett stenkast från skidanläggningen som nu försvinner. "Det är dubbla känslor", säger Andersson.

Lina Andersson växte upp ett stenkast från Kaptensgården, men ser nu fram emot en ny anläggning på Tallbacka.

Lina Andersson växte upp ett stenkast från Kaptensgården, men ser nu fram emot en ny anläggning på Tallbacka.

Foto: Herman Öberg

Längdskidåkning2022-06-14 07:00

När vi åker upp mot Kaptensgården pekar hon mot sin gamla skola. Sen kör vi förbi gatan där hon växte upp. Och så kommer vi fram till spåret där hon spenderade stora delar av sin ungdom. Alltihop paketerat i ett litet område.

Men nu är det bara minnen.

– Det är ju, som med resten av samhället, lite vemodigt. Samtidigt blir det väldigt mycket nytt och fint av det med fina anläggningar som vi får glädje av, säger Lina Andersson som så många andra inte riktigt vet vilket håll hon ska luta åt när det kommer till samhällsomvandlingen.

– Det är dubbla känslor. Det blir väldigt nytt och fint. Samtidigt har jag en känsla av att det är sorgligt.

undefined
Lina Andersson

Lina Andersson ägnade stora delar av sin barndom på Kaptensgården.

– Jag är ju uppvuxen 50 meter från elljusspåret och där var vi både och tränade och lekte med pulka och skidor. Till Kaptensgården gick vi när vi skulle spela brännboll också. Jag och min bästa kompis som bodde på samma kvarter lekte tillsammans med skidorna här. Det finns många minnen därifrån, säger 41-åringen.

Nu har hon dessutom egna barn som har fått växa upp med att använda spåret i östra Malmberget.

Men lika mycket som Andersson minns tillbaka till hur Kaptensgården har varit, lika mycket verkar hon se fram emot hur den nya Kaptensgården kommer att bli på Tallbacka. Och även barnen kommer nog att vänja sig med det nya.

– De blir säkert glada med nya anläggningen. Det som är så fint med Kaptensgården är läget. Det har varit väldigt mysigt att vara här för att leka och träna.

När Lina Andersson valde att bosätta sig i Malmberget igen gjorde hon det just i närheten av Tallbacka. Så det innebär att hon i alla fall blir granne med Kaptensgården igen.

undefined
Lina Andersson

En annan skidprofil från Malmberget, som har åkt många mil på Kaptensgården, är Lena Carlzon-Lundbäck.

Maifprofilen var med när spåret invigdes i början av 1960-talet. 1963 började hon själv åka skidor där.

– Kaptensgården har betytt jättemycket för mig. Det är där jag har åkt hela ungdomen och elljusspåret där har jag varvat många tusen varv. Det var ett fantastiskt ungdomsspår, säger Lena Carlzon-Lundbäck.

Men det är vad det är. Den nu 68-åriga skidprofilen är inte den som blickar bakåt för mycket. Hon tror på att titta framåt och se något positivt med samhällsomvandlingen, som är något många har levt med länge.

– Vi har ju alltid vetat att det funnits malm där. Och i hela livet har vi levt med en samhällsomvandling. Det är inte som i Kiruna där mycket sker på en gång. Malmberget har ju ändrats under hela min livstid. Vi får nog finna oss i det här och malmen är viktig.

Nya byggnader. Nya anläggningar. Det finns mycket hon skulle kunna tänka sig att se. Men Lena Carlzon-Lundbäck darrar på rösten när hon pratar om varför hon åker tillbaka så sällan. Hon som växte upp i det nu omtvistade området Malmsta.

– Jag åker inte tillbaka. Nu var det sex år sedan senast och vi har varit på väg flera gånger innan pandemin. Men jag blir så ledsen, det är därför jag inte åker upp dit. Jag skulle vilja se Koskullskulle och jag skulle vilja åka tillbaka till Repisvaara där det byggs nytt och är jättefint. Men jag är uppvuxen på Malmsta som LKAB kallar utvecklingsområde och kommunen för avvecklingsområde och det är förjävligt där. På ren svenska förjävligt och jag vet inte om jag ens vill åka igenom där och titta.

undefined
Lena Carlzon-Lundbäck radade upp SM-guld under sin karriär och deltog vid två olympiska spel, 1976 och 1980.
undefined
Lena Carlzon-Lundbäck och Sven-Åke Lundbäck.
Produkt av Kaptensgården

Även William Poromaa, landslagets nu största stjärna på herrsidan, tog sina första stavtag på Kaptensgården. Poromaa, son till tidigare stjärnan Larry Poromaa, växte upp i Malmberget men flyttade därifrån när han var sex år gammal.

Pappa Larry minns också att han åkte flera av sina första tävlingar i Malmberget: "Det är tråkigt", säger han om att anläggningen försvinner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!