Majbäck om förbudet: "Större problem än Epo"

Christer Majbäck driver en vallafabrik i Kiruna i dag. Han är kritisk till debatten som idag rasar kring fluorvallorna. "Det är ren populism".

Det återstår att se hur utvecklingen på vallamarknaden blir. Den första brytpunkten inträder den 4 juli 2020. Sedan tas ett framtidsbeslut om fluorvallorna 2023 och där bestäms vad som händer efter 2029.

Det återstår att se hur utvecklingen på vallamarknaden blir. Den första brytpunkten inträder den 4 juli 2020. Sedan tas ett framtidsbeslut om fluorvallorna 2023 och där bestäms vad som händer efter 2029.

Foto: Tobias Röstlund / TT

Längdskidåkning2019-10-24 07:00

Att ett förbud mot kolkedjan C8 i olika produkter skulle komma har varit känt i flera år och under nästa sommar träder den i kraft.

För Christer Majbäck som är egenföretagare i vallabranschen betyder förbudet att han har varit tvungen att lägga om produktionen .

– Vi har flera produkter redan nu som fungerar. Det är ju bara den med kedjan C8 som förbjuds.

Är du oroad som vallatillverkare?

– Jag vet inte eller nej inte egentligen. De finns andra alternativ i dag till de produkter som innehåller C8. Jag är övertygad om att våra produkter fortsatt kommer att användas och att landslag kommer att vinna världsmästerskap och OS med våra produkter, säger Majbäck innan han fortsätter:

 – Jag känner ingen stress för de närmaste tio åren i alla fall.

Att marknaden är oroliga för det annalkande förbudet råder inget tvivel om. För Majbäck så har den visat sig via kunder som har hört av sig.

– Jag har haft flera lag som har ringt för att höra sig för om att köpa stora kvantiteter för att klara sig 15 år eller till och med längre. Jag menar hur slår det om du tittar på de mindre lagen som inte har råd att göra så.

Problemet med att gränsvärdena ser olika ut i olika länder är i dag ett jätteproblem enligt Christer Majbäck.

– Skillnaden att åka utan eller med någon form av fluorpreparat är enorma. I vissa fören kan det skilja så mycket som fem minuter på 15 kilometer så det skulle givetvis innebära enorma sportsliga problem om vi inte får regler som ser likadana ut i alla länder, säger Majbäck innan han förtydligar:

– Det här är ett större problem än EPO (bloddopning) och det kommer inte att fungera.

Det förbudet som träder i kraft under juli 2020 begränsar användningen av det så kallade C8-ämnet. Vad som händer sedan är fortfarande oklart.

– Ett beslut kommer att tas 2023 om andra kolkedjor. Fram till 2029 kommer vi att ha kvar fluorprodukterna som reglerna ser ut i dag.

En tävling som redan under kommande säsong försöker stoppa användandet av fluor är Vasaloppet och även i det fallet så är Christer Majbäck kritisk.

– Att Vasaloppet själva ska förbjuda fluorer är ju bara galet. Det finns olika regler i USA, Ryssland, Kanada och det blir ogenomförbart då de åkarna kommer att åka med sina produkter. Det skulle slå fel sportsligt, säger han.

Är det inte bra att de försöker i alla fall?

– Det är ren populism att försöka visa att man tänker mera på miljön än andra. Givetvis ska man tänka på miljön, men det finns regler i Europa som vi ska följa. Det är inte Svenska Skidförbundet eller Vasaloppet som ska stå för ett förbud, säger Majbäck innan han fortsätter:

– Vasaloppet borde fokusera på att de tävlande har ett bra arrangemang där alla åkare får en bra resa från Sälen till Mora oavsett hur långt efter segraren man är. Skulle Vasaloppet driva igenom sitt förbud då blir det verkligen kaos.

Vad ska man göra då?

– Det är ju viktigt att vi följer de gränsvärdena som finns. Det finns regler i dag som gör att det inte är orättvist.

Vad säger du om debatten kring fluorvallorna?

– Att bara ge sig på vallaprodcenterna är som att hälla en hink med tio liter vatten i Torneträsk. De här ämnena finns bilar, kläder och kanske framförallt i sportkläder. Det finns i stort sett överallt i dag, säger Majbäck innan han avslutar:

– EU tar de beslutet som gäller i Europa och det är det som vi ska följa. Svårare än så är det inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!