24-åringen som började sin karriär i Luleå Gjutarens IF tävlade förra året i den europeiska långloppscupen Visma ski classics. Hon rundade av säsongen med att korsa mållinjen som åttonde bästa kvinnliga åkare under sitt första Vasalopp. Det blev en succéavslutning för långloppsspecialisten.
Sedan dess har mycket hänt. Nu ska hon satsa på riktigt.
Hade det inte varit för coronapandemin så hade Jenny Larsson tävlat under SM-veckan i Boden. Då, för bara för några månader sedan, hade hon fortfarande klassiska distanserna i bakhuvudet. Hon var till och med beredd att offra långloppen även om det var den disciplinen hon gillade mest.
– Jag hade tänkt välja bort Birkebeinerrennet för att köra SM, för jag ville verkligen vara med i Boden. Det skulle ju vara som att tävla på hemmaplan. Och då hade jag inte lagt om träningen så mycket för att specialisera mot långlopp.
När det nu har varit ett uppehåll fick Larsson tid att reflektera. Då bestämde hon sig.
– Jag har haft fötterna i båda lägren, men nu kommer jag satsa fullt ut på långlopp.
Hur kom du fram till det?
– Jag inser att det jag har mest motivation för, det jag tycker är roligast, det jag är bäst på och har störst chans att nå toppen i är långloppen. Min stakning har alltid varit min starka sida. Jag tror att det här kommer att växa som gren och då vill jag verkligen vara med och bli en bra stakåkare.
Hur ändrar du träningen?
– Jag jobbar med mycket, mycket mer stakning. Jag kör mindre skejt och mer klassisk träning, men jag kommer ändå att fortsätta med mycket alternativträning som löpning och cykel.
I sin nya satsning har Jenny Larsson tagit hjälp av en ny tränare. Förutom Team Ramuddens tränartrojka med bland andra cykelspecialisten Mattias Reck har hon kommit överens om ett samarbete med en tidigare stjärnåkare. För häromveckan blev det klart att OS-guldmedaljören och utvecklingslandslagets tränare Ida Ingemarsdotter blir hennes nya mentor.
– Det blir en perfekt väg för mig, jag tror stenhårt på det. Hon är kunnig och vill verkligen lära sig mer om skidor och ledarskap hela tiden.
Så här i efterhand njuter hon. Men av flera skäl var det inte lätt för Jenny Larsson att lägga landslagsdrömmar och stora mästerskapsförhoppningar åt sidan.
– Det är vad jag hade gjort i hela mitt liv och ibland det jag förväntas att göra. Det har tagit ett tag att komma underfund med det. Man förväntas drömma om att ta OS-guld på de traditionella distanserna, inte att vinna Vasaloppet. Men jag tror att det kan ändras med tiden, för det växer och blir fler och fler tjejer som kör, säger hon.
– I princip till i år har jag fortfarande haft tankarna på de andra distanserna. Sedan stänger jag inte dörren för att starta en satsning mot ett VM eller OS framöver, men nu känner jag verkligen att det här är roligast.
Något hon har befarat är att steget till långdistanslopp ska ses som ett misslyckande. Hon tycker att det har funnits en orättvis bild av långdistanslopp.
– Jag har känt att många tycker att man ger upp om man satsar på långdistans. Att man tar ett steg tillbaka och ger upp försöken att ta en landslagsplats, säger hon och fortsätter:
– Ibland har vissa till och med uttryckt det rakt ut även om det inte har varit illa menat. Det är tränare som har sagt så och även aktiva. Men det är inte därför jag satsar på långloppen – jag ger inte upp.