Kaptensgårdens tid är förbi: "Hela området är dödsdömt"

Ett stenkast från graven har Kaptensgården alltid stått. Ett tecken på liv och rörelse i Malmberget. Men nu har även skidanläggningen gått i graven.

Mikael Olofsson och Malmbergets AIF får söka sig till Tallbacka från och med nästa säsong.

Mikael Olofsson och Malmbergets AIF får söka sig till Tallbacka från och med nästa säsong.

Foto: Herman Öberg

Längdskidåkning2022-06-13 07:00

På gravstenen kommer det att stå 1 juni 2022. Då satte LKAB lås och bom på Kaptensgården i Malmberget.

– Man kan säga att hela området är dödsdömt.

Det säger Mikael Olofsson. Han är tränare och aktiv i Malmberget AIF:s styrelse – i skidsektionen som nu är hemlöst när skidspåren hamnat innanför gruvans industristängsel.

Mikael Olofsson växte upp i Malmsta. Han minns ett levande samhälle och nu, när han lufsar omkring vid den gröna startkuren, kan han inte undgå att med värme minnas närheten till Kaptensgården. Bygdens barn kunde cykla, sparka, promenera eller ta skidorna bara en kort bit bort till spåret nedanför kyrkogården.

Samma uppväxt såg han framför sig för sina barn när han tog över föräldrahemmet i Malmsta för ungefär 15 år sedan. Men nu försvinner allt han flyttade dit för. 

– Skolan har stängts, det finns inga lekparker, barnens kompisar flyttar. Man kan säga att hela området är dödsdömt. Det pratas om att det ska bli en by av det här området. Jag har inte valt att flytta till en by, jag har valt att flytta till ett samhälle där det finns skola och dagis. Nu försvinner det ena efter det andra, så jag vet inte vad jag ska kalla det här området. Dödsdömt är det då, säger Mikael Olofsson.

– Jag hade trott att ungarna skulle kunna gå ut skolan här också. Men hade jag vetat det här hade jag aldrig tagit huset och köpt i Gällivare istället. 

undefined
"För de som bor i området blir det en klar försämring. Det försvinner en skidanläggning och strövområden. För oss Malmstabor försvinner bara fler och fler rekreationsområden."

Det var hösten 2020 som LKAB flaggade för att samhällsomvandlingen skulle komma att beröra Kaptensgården. Då började möten mellan Malmbergets AIF och gruvbolaget och sedermera blev kommunen inkopplad. För att hitta en lösning började man titta på områden för en ny skidanläggning och det bästa alternativet som kom fram var Tallbacka.

Där är det nu beslutat att Maif skidors nya hem ska vara. Det beskrivs som det bästa markområdet som fanns tillgängligt med närhet till Gällivare centrum.

Där finns det också spår redan och det behöver bara byggas ut och kompletteras med en ny slinga.

Tallbacka är redan klubbat och klart. Malmbergets AIF köper tomten, LKAB bygger ny klubbstuga och Gällivare kommun sköter driften av spåren.

Mikael Olofsson har på sig en tröja med Maifpin på bröstet. På huvudet bär han en LKAB-keps. Han som själv jobbar under jord förstår komplexiteten i den här samhällsomvandlingen.

Å ena sidan jobbar han åt gruvbolaget. Och han kan se fördelar med att Malmbergets AIF flyttar in på Tallbacka.

Å andra sidan bor han kvar i området som inte hamnade innanför industristängslet, delen som kommunen kämpar för att den ska försvinna.

undefined
Mikael Olofsson

Oavsett om nya skidspåret blir en succé eller inte så var Kaptensgårdens bortfall bara ytterligare en hård smäll för honom som bor kvar i det som LKAB ser som utvecklingsområde och kommunen som avvecklingsområde.

– Jag har själv börjat träna och tävla här när jag var barn en gång i tiden. Nog är det här vemodigt. Jag tänkte på det häromdagen: Nog är det tråkigt när hemmabanan försvinner, det är ju en del av historien som skrivs om.

Vad gör Maif skidor till vintern?

– Vi måste hitta någon tillfällig lösning och eventuellt hyra in oss någonstans för att kunna ha en föreningslokal att vara i.

Och var åker ni skidor?

– Vi har förhoppningar om att kunna ha spår på nya stället (Tallbacka). För när de väl börjar med det tar det inte så lång tid att göra en slinga. Det behöver avverkas och göras lite jobb med grävmaskin.

Fotnot: Det här är den första delen av en serie med artiklar från Malmberget och samhällsomvandlingens påverkan på idrotten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!