Kallas osäkerhet: "Lite frustrerande är det"

Hon har hållit sig fri från sjukdomar och skador. Ändå är Charlotte Kalla, med två veckor kvar till premiären, väldigt osäker på sin egen nivå.

Sporten har träffat Charlotte Kalla i samband med svenska skidlandslagets pressträff i Stockholm under måndagen.

Sporten har träffat Charlotte Kalla i samband med svenska skidlandslagets pressträff i Stockholm under måndagen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Längdskidåkning2019-11-07 12:00

32-åringen hymlar inte med att hon, till skillnad från tidigare försäsonger, inte vet var hon står formmässigt inför Gällivarepremiären 22–24 november.

– Lite frustrerande är det att inte känna: ”Ja, men nu är jag på rätt spår”, säger Charlotte Kalla till Sporten.

– Det har gått lite upp och ner. Det har varit mer berg- och dalbana än jag är van vid.

Charlotte Kalla hymlar inte med att förra tävlingssäsongen inte gick som hon hade tänkt sig. Utöver hennes fina resultat innan jul och nyår fick hon inte alls till åkningen och resultaten hon hade väntat sig. Enda fullträffen var hennes magiska stafettsträcka när Sverige vann VM-guld i österrikiska Seefeld.

– Det kändes inte som att jag hade samma kapacitet att åka med efter jul. Jag hade aldrig samma flyt.

För första gången på herrans många år hamnade hon inte sällan i skymundan av andra svenska framgångar. Åkare som Stina Nilsson, Maja Dahlqvist och Frida Karlsson var de som framför allt presterade i spåren.

Och i världscupsammanställningen var hon för första gången på väldigt länge inte ens bästa svenska distansåkare. Sett över säsongen hade Ebba Andersson bättre resultat än Tärendöprodukten.

– Jag nådde aldrig den nivå jag brukar ha. Jag fick kämpa med sämre utgångsvärde.

Efter säsongen utvärderade Kalla säsongen tillsammans med sina tränare Magnus Ingesson och Stefan Thomson. Trion kom fram till att Charlotte Kalla klev över gränsen vid nyår när hon stegrade träningsbelastningen för att nå en formtopp i VM.

– Charlotte har varit skicklig på att ligga på rätt sida tidigare år, säger hennes tränare Stefan Thomson och fortsätter förklara varför det gick som det gick:

– Konkurrensen är hårdare numera. Man testar ligga ännu närmare det där berömda gränsen – och vi trampade kanske över litegrann i vintras.

När säsongen tog slut lade trion ned många timmar på att analysera vad som gick snett.

Resultatet?

– Med facit i hand hade vi nog gjort likadant, säger Stefan Thomson och fortsätter:

– Det är svårt att upptäcka. Som elitidrottare behöver du alltid ligga på gränsen – och tyvärr kan man råka ramla över någon gång.

För Charlotte Kalla räckte det inte med några vilodagar i april för att hitta tillbaka till sitt rätta jag. Hela försäsongen har varit en jakt på rätt känsla.

– När träningssäsongen drog igång i maj upplevde jag att min nivå var lägre än den har varit tidigare år. Jag är van att vara i ganska bra slag fram till midsommar. Men så har det inte varit nu.

Piteå Elit-åkaren berättar att hon kunnat genomföra en hel försäsong utan några längre avbrott på grund av sjukdomar eller skador. Ändå har hon tvingats tänka annorlunda under de senaste månaderna.

– Jag har verkligen fått fokusera på att ha bra pass. Jag har försökt hålla fast vid mitt mantra men samtidigt kortat ner alla tidsperspektiv för att inte hamna i spekulationer. Det har varit viktigt för mig att ta en dag i taget och ha tålamod – det är samtidigt skönt att jag fått kontinuitet i träningen, säger Charlotte Kalla.

– Nu är det extra viktigt för mig att känna att säsongen är lång. Det som händer i säsongsinledningen kommer inte att gälla resten av säsongen.

Eftersom att det är en mästerskapsfri säsong kommer totala världscupen samt Tour de ski och Ski Tour 2020 bli höjdpunkterna i tävlingsschemat.

– Tourerna blir det som smäller extra högt för mig, säger Charlotte Kalla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!