Tillsammans med astronauten Jessica Meir och Dean A Shepherd, världsledande forskare inom entreprenörskap, är längdskidåkaren en av de tre personer som fått utmärkelsen 2020.
– Jag känner en stor stolthet över att bli hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Med de starka rötter jag har i Norrbotten känns det extra speciellt att få den här utmärkelsen, säger Charlotte Kalla i ett pressmeddelande.
– Under hela min uppväxt och karriär har jag känt ett stort stöd från mitt hemlän. Det här gör att jag sträcker på mig lite extra.
Sedan 1981 har Luleå tekniska universitet, vid ett tillfälle per år, utsett totalt 100 personer till hedersdoktorer.
Till hedersdoktor kan utses en person som inte valt den akademiska banan, utan på annat sätt uppnått motsvarande vetenskaplig nivå och gjort sig förtjänt av den värdighet doktorstiteln innebär. Traditionen är att tilldela utmärkelsen till personer som inte gått den vanliga examensvägen, men som på annat sätt gynnat forskningen direkt genom till exempel författarskap, kulturvård, folkbildning, föreningsaktivitet eller pedagogiska eller informativa gärningar.
Som hedersdoktor vill längdskidstjärnan fortsätta att inspirera unga att våga följa sina drömmar, att jobba hårt och göra tuffa prioriteringar för att nå dem – men också ha kul på vägen.
33-åringen från Tärendö har 20 OS- och VM-medaljer, varav tre OS-guld. Hon är den första svenska kvinna att ta individuella guld i längdskidor i både OS och VM.
– Charlotte Kalla är en mycket lysande och betydelsefull företrädare för Norrbotten. Hon är en stor förebild för många ungdomar och kommer, genom sina idrottsliga prestationer, sin starka koppling till Norrbotten och sin anknytning till kyla, snö och is, vara en mycket viktig hedersdoktor för Luleå tekniska universitets utveckling, skriver LTU på sin hemsida.
Att fungera som inspiratör och förebild är något som skidstjärnan brinner för.
– Det går om du är beredd att jobba hårt och göra tuffa prioriteringar. Sedan är det jätteviktigt att ha kul på vägen, säger hon.
Från och med i år är LTU ett elitidrottsvänligt lärosäte, och dessutom gör en särskild satsning på längdskidor, skidskytte och skidorientering.
– Jag hörde redan tidigt om satsningen och har följt resan. Att det redan är verklighet känns jättelovande. Det är verkligen något man måste se långsiktigt på, säger hon.