Längdlandslagen i skidor är nu presenterade.
Piteå Elits Sofia Henriksson, 28 år, tog inte någon plats i A-truppen eller B-truppen.
Den senaste säsongen hade hon en plats i utvecklingslandslaget som heter Team Svenska Spel.
Trots att den skidåret var ett steg framåt så var hon aldrig aktuell för en fortsättning i landslaget.
Skidförbundet har bestämt att samtliga åkare i utvecklingslandslaget måste vara stationerade i Östersund, Umeå eller Falun.
– Det är förstås tråkigt att jag inte får vara kvar i landslaget, men jag var medveten om det när jag tog beslutet att flytta hem till Piteå. Jag har bättre förutsättningar här med tränare och även helhetsbilden i livet. Ställt mot kravet att bo kvar i Östersund var det värt att flytta hem.
Du avstår frivilligt möjligheten att få en plats i landslaget, varför är Piteå bättre?
– Jag har min tränare Stefan Thomson här. Det finns väldigt bra förutsättningar för rullskidor och även att träna i terrängen. Sedan har jag så bra uppbackning av klubben och vår lägerverksamhet och rent allmänt träningsmässigt. Närheten till allt det får helt enkelt styra och väger tyngre än en plats i landslaget. Det är ändå ett eget jobb som måste göras, säger Henriksson.
Samarbete med Stefan Thomson, för övrigt tränare i damlandslaget, fördjupas.
– Det går att optimera träningen ännu mer, vi får en daglig kontakt, kan köra fler pass tillsammans och får ut mer av varje pass. Jag tror att det kommer att stärka mig.
Hur ser du på att ni åkare måste vara bosatt på en av tre orter för att kunna vara med i utvecklingslandslaget?
– Det är lite speciellt att jag har presterat otroligt mycket bättre, men ändå inte är aktuell för samma landslag. Jag hamnar lite i kläm där. Kanske finns det någon bra tanke med att alla bor på samma ort, men jag vet inte. För mig är det viktigare att bo där jag trivs.
Påverkas du ekonomiskt när du nu tappar platsen?
– Nej, vi har inte haft någon ersättning för att vara med i Tema Svenska Spel.
Den senaste säsongen blev det fyra starter i världscupen med en 29:e plats som bästa resultat.
– Vintern var jättepositiv med tanke på att jag haft många struliga år. Att jag kunnat träna ett helt år utan skador börjar bevisligen ge resultat. Det var första gången på många är jag inte behövde avbryta på grund av skada. Det har lett till en massa steg framåt. Jag är mycket stabilare och presterar både i klassiskt och skejt.
Nästa år väntar OS.
– OS är superspännande, går allt bra kan jag slåss om en av platserna även om OS inte är mitt huvudfokus.
Vilket är det?
– Att fortsätta utvecklas och ta steg för att minska avstånden till de bästa i världen. Vi har extrem konkurrens på damsidan, det är bra sparring för att ta nästa kliv, säger Sofia Henriksson.
Men i utvecklingslandslaget tog bara fyra tjejer plats – mot 14 killar.
– Det är konstigt, konkurrensen är stor på damsidan.
Expressen har intervjuat landslagschef Anders Byström om saken.
– Vi kan inte fokusera på alla platser i Sverige, då får vi ingen fungerande verksamhet – därför har vi valt att centrera på tre orter, säger han till tidningen.
Han kommenterar också att männen är fler.
– Det är för att vi redan har så många yngre tjejer som tagit sig till A-laget. Så det finns inte så många fler som har de resultat som krävs, säger Anders Byström