Häggströms jakt på världscupen startade med en seger

Lilla Lappträsk-sonen Johan Häggström imponerade då han tog hem den första deltävlingen av Ford Smart Energy Cup. Därmed har han inlett jakten på en plats i världscuplaget. "Jag vill åka världscupen så klart", säger Häggström.

Johan Häggström vann i Idre när Ford Smart Energy Cup körde första deltävlingen.

Johan Häggström vann i Idre när Ford Smart Energy Cup körde första deltävlingen.

Foto: Johan Axelsson

Längdskidåkning2022-12-09 15:27

På herrsidan så tog sig fyra norrbottningar vidare till finalerna. Det var förutom Häggström också Viktor Brännmark, Piteå Elit, som nia, och placeringen före honom kom Simon Stenberg, Kalix SK, och som 27:a tog sig Eelis Murto, Gellivare Skidallians, vidare precis som sin klubbkompis Hannes Mickelsson.

Johan Häggström fortsatte med att vinna sin kvartsfinal. Hannes Mickelsson åkte i samma heat som Häggström och han slutade som femma i den kvartsfinalen och därmed var dagen över för honom.

För Brännmark blev det en tredje plats i den andra kvartsfinalen på en tid som inte räckte till semifinal. Även för Eelis Murto så tog tävlingen slut i kvartsfinalen. Simon Stenberg missade semifinalen med dryga halvsekunden som trea.

Johan Häggström tog sig till final som tvåa i sin semifinal. I finalen så visade Johan Häggström att han fortfarande kan åka snabbt då han vann den tre tiondelar av en sekund snabbare än tvåan Gustav Berglund.

– Det är skönt att få vinna efter en strulig ingång på säsongen, säger Johan Häggström till Aftonbladet.

– Jag känner mig en väldigt bra form och jag hoppas att det kan gå fort även på distansloppet. 

På frågan om hur han ser på framtiden så kommer svaret snabbt.

– Jag vill åka världscupen så klart. Jag tränar inte för att åka något annat, säger Häggström.

På damsidan så visade Linn Svahn att axeln håller och hon var snabbast i prologen efter 607 dagars tävlingsfrånvaro. Piteå Elitåkarna Lisa Ingesson var fjärde snabbaste och Lisa Vinsa kvalade sig vidare som tia. Helena Lundkvist, Kalix SK, tog sig till kvartsfinalen som 24:a.

Lisa Ingesson hamnade i den första kvartsfinalen där även Svahn fanns. Det skulle visa sig fungera bra får den unga Piteå-åkaren. Ingesson kom tvåa i kvartsfinalen efter Svahn. Ingessons klubbkompis Lisa Vinsa kom även hon tvåa i sin kvartsfinal och tog sig vidare.

Lisa Ingesson fortsatte att imponera även i semifinalen där hon blev tvåa och hotade Linn Svahn som var snabbast dryga sekunden snabbare än Ingesson.

I den andra semifinalen åkte Lisa Vinsa och hon missade finalen med en halv sekund som trea. 

I finalen så visade Linn Svahn att hon är på väg tillbaka då hon var 1,5 sekunder snabbare än tvåan Moa Hansson och 3,5 sekunder snabbare än Lisa Ingesson som tog en fin tredjeplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!