Det högfluorerade ämnena i fluorvalla går under namnet C8. Från och med 4 juli 2020 kommer vallor med den sammansättningen att bli förbjudna att tillverka, men bara inom EU.
– Visst det är fritt fram för till exempel Ryssland, Kina och USA att fortsätta tillverka och använda, säger den svenska vallachefen Anders Niemi.
Frågan är hur det kommer att slå rent sportsligt om landslagen utanför EU får fortsätta att använda dessa vallor som i dag är överlägsna allt annat som finns på marknaden.
– Det är ingen som ännu vet hur det kommer att fungera. Det enda som är klart är att förbudet träder i kraft nästa sommar, säger Niemi.
I norsk media så har skillnaden mellan att ha C8 i vallan eller inte beskrivits att få större effekt än något känt dopingpreparat.
Säsongen som startar med Sverigepremiären i Gällivare under november månad kommer inte på något sätt att påverkas. Inte heller efter den fjärde juli kommer det att få någon direkt effekt då förbudet endast handlar om tillverkning av dessa vallaprodukter och det inom EU.
Innebär det att man kan köpa det någon annanstans?
– Ja...precis. I dag så finns det tillverkning i Ryssland och Kina.
Förbudet gäller fortsatt bara inom EU vilket i framtiden skulle kunna innebära att vissa länder obehindrat kan fortsätta valla skidorna med valla innehållande C8.
Hur kommer det att påverka resultaten i tävlingarna?
– Nja, kortsiktigt ingenting för alla kommer att ha kvar valla och förbudet gäller inte användning. Man får väl se till att köpa upp lite extra, men sedan tror jag att vallafabrikanterna kommer att hitta lösningen för att tillverka en valla likvärdig den som finns i dag fast utan kolkedjan C8, hoppas Niemi.
Redan i dag har tillverkarna hunnit en bra bit på vägen.
– Det nya vallorna kommer att innehålla en kolkedja som går under namnet C6 och som är tillåten, säger Niemi innan han fortsätter:
– Det här har varit känt de senaste två åren och vallafabrikanterna jobbar stenhårt med att få fram alternativ lika bra som det som finns i dag.
Fluorvallorna med C8 har visat sig vara farliga för såväl naturen som för människor. I Norge så har man redan förbjudit användandet av flourvallor bland de yngre åkarna.
Nu återstår det att se om skidsporten tar steget fullt ut och för det krävs en regeländring.
Den ändringen är det bara Internationella Skidförbundet (Fis) som kan besluta om.