Sedan några veckor tillbaka samarbetar hon med Erik Liljestrand från LSM Sport.
– Det ska bli spännande att se var det kan ta vägen, säger Emma Ribom.
Hon berättar att det inte bara är nytt för henne. Erik Liljestrand har aldrig tidigare arbetat med en längdskidåkare.
– Nej, det är framför allt en del volleybollspelare. Det blir spännande att utveckla detta tillsammans, säger hon.
Hennes nya manager bor i Umeå och det är där som duon kom i kontakt med varandra.
– Jag och Erik har faktiskt varit grannar i Umeå. Det är många gånger vi mötts i trapphuset och han har frågat om han inte skulle kunna få hjälpa mig, säger 23-åringen från Kalix.
Hon fortsätter:
– Jag har alltid varit så som: ”Nej, det här vill jag sköta själv”.
Men i takt med alla framgångar på skidscenen under de två senaste åren har Emma Ribom börjat inse att hon kan behöva avlastning. Och efter att ha hört sig för med andra elitidrottare i hennes närhet har hon insett att Liljestrands upplägg är något för henne.
– Jag kände att jag också kan våga testa det. Erik kommer mest att avlasta mig med företag och samarbeten utåt. Det handlar framför allt om att försöka skapa nya kontakter och lösningar för att utveckla befintliga samarbeten.
Ribom berättar att de flesta av hennes landslagskamrater har en manager eller agent som hjälper dem med samarbetsavtal.
– Det är ändå en hel del jobb som behövs för att få allt att gå runt. Jag har skött allting själv fram tills bara någon vecka sedan.
Den Kalixfostrade skidåkaren berättar att hon inte släpper allt i sin nya managers händer. Sponsorerna som hon haft sedan tidigare håller hon hårt i.
– De kontakterna kommer jag fortsatt att ha. De månar jag om. Utan de företagen hade det aldrig gått – de är ovärderliga och har gjort min satsning möjlig.
Hon syftar på åren innan genombrottet i världscupen.
– Det var tufft när jag gick ut skidgymnasiet och ville ge skidorna en ärlig chans. För att kunna satsa hundra procent måste man även få ihop det ekonomiskt, säger hon.
– Det är otroligt svårt för många skidåkare att lyckas få ihop en helhjärtad satsning – det är inget glammigt yrke. Om man jämför med sporter som exempelvis hockey eller fotboll ligger vi i en otrolig skugga rent ekonomiskt.
Efter studenten från skidgymnasiet i Gällivare lyckades Ribom hitta lokala företag som ville vara med och stötta henne i jakten på en plats i skidåkningens finrum.
– Det var inte lätt i början och jag är så himla stolt i dag att jag löste det och rodde ihop en elitsatsning från dag ett och att jag tagit mig hit där jag är i dag. Det är en häftig resa.
För att visa uppskattning till sina sponsorer använder hon sociala medier. På hennes Instagram-konto, som har över 11 000 följare, försöker hon ge tillbaka.
– Oftast skriver jag bara deras namn för att jag tycker att företagen är värda det, säger Piteå Elit-åkaren som menar att Instagram är en bra kanal för henne att nå ut.
– Jag tycker det är ganska kul och försöker dela med mig av min vardag och hur kul vi skidåkare kan ha. Att vi inte bara är stora streck – utan att vi kan skratta också.
23-åringen berättar att responsen hon får från sina följare ger energi.
– Instagram engagerar och det är ganska häftigt att se hur många som kan nås av ett inlägg. Det är kul, säger Emma Ribom som berättar att träningen flyter på bra inför tävlingssäsongen som inleds med Gällivarepremiären 19–21 november.
– Det är inte mycket kvar att spela på. Det gäller att lägga korten rätt nu, säger Ribom som längtar efter snö under fötterna.
– Vålådalen lägger ut snön den 15 oktober (fredag). Den 16 oktober (lördag) ska jag stå på skidor där, det kommer garanterat synas på Instagram. Det är värt en instapost (skratt).