Därför slutar Poromaa: ”Vill inte göra det enligt det förslaget”

Det blev bara en säsong i landslagscomebacken för Larry Poromaa, 60. Vallaren och förbundet kommer inte överens och Poromaa håller inte med om vallachefen Anders Svanebos version av vad som hände. ”Jag kände att jag inte vill göra det enligt det förslaget jag fick”, säger Poromaa.

Larry Poromaa kommer inte att kvar som vallare i längdlandslaget.

Larry Poromaa kommer inte att kvar som vallare i längdlandslaget.

Foto: MAXIM THORE/Bildbyrån

Längdskidåkning2024-07-09 18:02

Under tisdagen berättade längdlandslagets vallachef Anders Svanebo att han och Larry Poromaa inte hade kommit överens om någon förlängning inför nästa säsong. 

– Anledningen till att han tackat nej är att han har svårt att få tjänstledigt från sin huvudarbetsgivare, säger Svanebo till SVT.

När Sporten får tag på Larry Poromaa delar han inte Svanebos historia.

– Det stämmer inte. Jag har inte ens sökt tjänstledigt. Vi kom aldrig så långt. Det har aldrig varit tal om att jag ska söka tjänstledigt, säger Larry Poromaa.

Hur långt kom ni i förhandlingen och vad hände? 

– Jag fick ett förslag och jag kände att jag inte vill göra det enligt förslaget jag fick. Jag tyckte det var lite för kort tid. Så långt kom vi, säger Poromaa och utvecklar:

– För mig känns det som att det är för lite tid för att sätta sig in i det stora hela. Det är mycket skidor och jag kände i fjol att jag hade för lite tid innan vi kom till Ruka (världscuppremiären). Och sen när säsongen är i gång, då hinner man inte mycket mer än att försöka göra det bästa varje helg.

60-åringen från Malmberget har varit vallachef för svenska landslaget i två olika omgångar och kom tillbaka till landslaget inför förra säsongen som vallare.

Sonen William är en av stjärnorna i landslaget och nu kommer Poromaaa inte att kunna följa sonen lika nära.

– Nej, det kan jag inte göra. Men man ser bättre om man inte är med. Man såg ju knappt någon tävling. Man är så inne i det man håller på med. 

Det kliar inte så mycket i vallafingrarna att du vill jobba med något annat landslag?

– Nej, det finns inte. Det skulle kännas jättekonstigt. Först och främst när man har sonen i laget och sen när man har jobbat ett år med de aktiva. Nej, det är inte aktuellt. Jag har ju fått lite förfrågningar tidigare efter att jag slutade på förbundet. Men det har inte varit aktuellt.

Poromaa jobbar på ett skogsföretag i Ånge kommun och kommer att hjälpa till lite i Åsarna som vallare. 

Han säger att han har inga hard feelings mot förbundet.

– Nej, för mig är det inte några problem alls. Jag funderade en kort stund och sen tackade jag nej. Och sen var det bra. 

På tisdagen blev det också klart att vallaren Perry Olsson, som fick lämna landslaget i våras, ska jobba för det italienska landslaget i två säsonger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!