Smittläget i världen har tvingat fram en hälsoöversyn inför OS där Charlotte Kalla och alla andra OS-resenärer tvingats använda en app för att på så sätt dokumentera sitt hälsoläge.
– Det finns ett krav som gör att vi har tvingats börja använda den 14 dagar innan avresa till Peking. Jag har rapporterat in min kroppstemp varje morgon, förklarar Kalla innan hon fortsätter:
– Fast även under världscupen så har vi fyllt i ett hälsoformulär varje morgon för att säkerställa att vi inte har några symptom.
Att det kommer bli hård kontroll i Kina under mästerskapet har inte Kalla några som helst problem med.
– Vi är otroligt tacksamma över att vi ens får åka och tävla. Det är inget som jag har tagit för givet.
Under Skandinaviska Cupen i januari framkom det att någon eller några av åkarna hade använt sig av den av EU förbjudna fluorvallan. I ett tidigare reportage förklarade en av de svenska vallarna (Mats Eklund) att de var helt utelämnade till vallafabrikanterna för att få ett OS utan förbjudna varianter av fluorvallor.
– Jag har inte lagt speciellt mycket energi just på vallningsbiten och jag litar fullt ut på vallarna, säger Kalla.
Charlotte Kallas var den sista längdåkaren tillsammans med Calle Halfvarsson som togs ut till OS. Vägen till mästerskapet liknade i många delar hennes kamp under fjolåret då det var en plats i VM-laget som stod på spel.
– Det är något jag har haft nytta av den här säsongen, men jag har riktat in mig på att det enda jag kan påverka och inte oroa mig för framtiden, säger Kalla.
Trots att hon var den sista damen in i OS-truppen så har hon själv en inställning om att få åka flera av distanserna.
Har du någon distans som du känner dig extra sugen på?
– Det är rätt mycket jag skulle önska få tävla på, men i första hand skiathlon, 10 kilometer, stafett och tremilen är ju loppen jag gärna skulle åka.
Vad kommer krävas för att du själv ska komma hem och känna att du är nöjd?
– Att jag gör allt inför så bra jag bara kan och sedan när jag står på startlinjen så vill jag givetvis få ut max av vad jag har just då och där. Då kommer jag att vara nöjd.
Förberedelserna har inte bara handlat om den fysiska biten. Peking ligger i tid sju timmar före Sverige vilket innebär att utövarna kommer tvingas lägga om dygnet då tävlingarna startar ganska tidigt svensk tid. Kalla öppnar med sin rutin för att hjälpa landlagskollegorna om de så vill.
– Jag har gjort jobbet några gånger där jag har allt från tidsomställning till många uppladdningar inför mästerskap i bagaget. Så om någon frågar så hjälper jag givetvis till.
Har du fått några specifika frågor ännu?
– Vi har diskuterat om hur vi ska göra med tidsomställning. Sedan blir det en avvägning om vad som blir möjligt att göra. Jag tycker vi teamar bra vad det än gäller.
OS för utövarna i längdskidor, skidskytte, skicross och andra freestylegrenar kommer att ha sina tävlingar i Zhangjiakou som är drygt 20 mil utanför Peking. Det är också på den orten som bland annat längdåkarna har sin OS-by.
– Jag tror att OS-byn inte ligger så långt från tävlingsområdet, men det blir nog fasta transporter mellan de två olika punkterna för att vi inte ska hoppa ur bubblan. Jag gissar att det är så dom har koll på oss, säger Kalla.