Åter på genombrottsplatsen: "Grät många glädjetårar"

Ett år har passerat. Mycket har hänt sedan sist. Den här gången är Emma Ribom inte i Finland för att se och lära. I helgen handlar det om att prestera.

Emma Riboms senaste år har nästan enbart handlat om framgång.

Emma Riboms senaste år har nästan enbart handlat om framgång.

Foto: Lars-Göran Norlin

Längdskidåkning2020-11-26 10:32

Inför tredagarstouren i finska Ruka har Emma Ribom bara positiva tankar.

Platsen, några mil från den ryska gränsen, kommer för alltid ha en speciell plats i hennes hjärta.

– Senast grät jag många glädjetårar. Det var häftigt förra året och jag tror det blir en häftig helg även i år, säger Emma Ribom till Sporten.

För ett år sedan handlade rubrikerna om skidlöftet som tog chansen. I år är hon landslagsåkaren som ska försvara Sveriges färger tillsammans med storfräsarna Ebba Andersson, Frida Karlsson, Jonna Sundling och Maja Dahlqvist mot norskorna och övriga världseliten.

Så var det inte riktigt förra gången.

– Det är coolt att titta tillbaka på hur det såg ut för bara ett år sedan, säger Emma Ribom och fortsätter:

– Nu är jag på en helt annan plats. Med en hel världscupsäsong i bagaget, mer rutinerad, högre krav och målsättning än jag hade då. Nu vill jag åka till Ruka och åka snabbt på skidorna. Det är ett år mellan och helt olika skeenden på något vis.

undefined
Emma Riboms senaste år har nästan enbart handlat om framgång.

Då kom hon till Finland relativt oprövad och tämligen okänd för den breda skidpubliken.

Platsen i den svenska världscuptruppen fixades efter en succéhelg under Gällivarepremiären veckan innan.

– Jag minns själva laguttagningen efter tävlingarna i Gällivare. När jag berättade för mamma och pappa – det var ett stort ögonblick för alla runt omkring mig. För alla som följt min resa och vet vilket jobb som ligger bakom allt.

I Ruka inledde hon med en tolfteplats i sprint och när helgen summerades hade hon tagit världscuppoäng i samtliga tre lopp och slutat 26:a totalt.

Även om framgångarna blev ännu större senare under vintern (se faktaruta) var minitouren i Finland startskottet på allt.

– Det var ett stort steg i min karriär, säger Emma Ribom som längtar till fredagens inledande sprint i klassisk sprint.

– Jag ser verkligen fram emot att tävla. Tävlingsupplägget ska passa mig bra.

Efter sprinten väntar 10 kilometer klassiskt med individuell start på lördag. På söndag avgörs allt på den tredje etappen som handlar om 10 kilometer jaktstart i fristil.

– Jag gillar minitourer och är allround som åkare. Jag gillar sprint, distans, skejt och klassiskt – allt.

undefined
Under Sverigepremiären i Bruksvallarna fick 22-åringen kliva upp på pallen i 10 kilometer klassiskt.

22-åringen kommer till världscuppremiären med en stabil tävlingshelg i ryggen. I Bruksvallarna förra veckan plockade hon hem en tredjeplats samt en fjärde- och femteplats.

– Det känns som att jag är i rutan där jag önskar att vara. Sedan hoppas jag det finns mer att plocka av – att jag har en ännu piggare och snabbare kropp så småningom.

Piteå Elit-åkaren är extra nöjd med insatsen i 10 kilometer klassiskt där hon var trea bakom storstjärnorna Ebba Andersson och Frida Karlsson.

– Det var tufft före med snöfall och utmanande bana. Jag var verkligen i min egen bubbla och jobbade för varje sekund och meter. Jag är väldigt stolt över min insats, säger Ribom som berättar att hon har en helt annan trygghet numera.

– Jag hanterade premiärhelgen på ett moget sätt. Jag var jättenervös, men lyckades ändå genomföra det som var viktigt. Det är jag glad över.

Sin vana trogen kommunicerar hon inte ut några resultatmål. Det beror på att hon, enligt henne själv, inte sätter målbilder i form av placeringar och resultat.

– Viktigaste tävlingen är den mot mig själv, att genomföra det optimala racet. Det jag är nervös över är mina egna krav och förväntningar på mig själv. Att resonera så är fortfarande det viktiga och nyckeln för mig.

Riboms fjolårssäsong

Världscupen

Placering i totala världscupen: 23:a.

Sprintcupen: 20:e.

Distanscupen: 23:a.

U23-cupen: 4:a.

Antal topp tio-placeringar: 6.

Stafett: Tredjeplats med Sverige i norska Lillehammer.

Intjänade prispengar: 27:a (92 000 kronor).

U23-VM

Guld: 1 (sprint).

Brons: 2 (10 kilometer klassiskt och 15 kilometer masstart i fristil).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!