Det var en förändring som kom som en liten chock för Luleå Hockeys finländska landslagsspelare Michelle Karvinen och Ronja Savolainen. Bara när sporten nämnde emblemförändringen blev det kritik mot det finländska ishockeyförbundet beslut.

– Men jag vill inte ha ny logga, skriker Ronja Savolainen innan hon ens sett den.

Förändringen hade inte tidigare meddelats från förbundet och möttes av kritik från det finländska folket enligt Ilta-Sanomat.

Artikelbild

Nya loggan.

När dem båda landslagsspelarna väl får se emblemet är det inte heller en positiv reaktion

– Varför är den där handen och svärdet vitt? Båda svärden borde vara helt i gult istället. Det är ju jättefult med vitt. Det borde vara som den gamla, säger Michelle Karvinen.

– Fy fan vad ful ändå, fyller Savolainen i.

Men ni har ju blått och vitt i flaggan?

Artikelbild

Gamla loggan.

– Dem borde bara ha gjort den blåa förändringen, säger Savolainen.

Vissa av finländarna tycker att den nya kronan på lejonets huvud är för lik de svenska kronorna, vad säger ni?

– Faktiskt lite, säger Savolainen.

– Nej, det tycker jag inte men det gamla lejonet är mycket snyggare än det här, säger Karvinen.

Michelle Karvinen jobbar själv som grafisk designer och gjorde bland annat mästerskapsemblemet för VM i Finland 2019. Hon hade själv önskat en mindre förändring.

– De gör rätt med att byta färgen vid texten till mörkblå genom vår flagga och nationalfärg är mörkblå. Men jag gillar det gamla lejonet mer och tycker samtidigt att man ska värna om sin historia. Precis som Luleå Hockey har gjort och bytt tillbaka till Stålmannen så handlar det om historia. Jag skulle gärna vilja veta historien bakom det här bytet innan jag säger mer. Men det jag hellre hade önskat i så fall är att man hade tagit lejonet som är i statsvapnet men det har man inte nu.