Landslagsåkarens sköna besked inför premiären

I två månader krånglade hans ena axel. Men nu ger Johan Häggström ett skönt besked inför Gällivarepremiären nästa vecka.

Johan Häggström är på gång och redo för Gällivarepremiären nästa vecka.

Johan Häggström är på gång och redo för Gällivarepremiären nästa vecka.

Foto: Simon Jakobsson

Längdskidåkning2019-11-14 09:29

Senaste månaden har Johan Häggström kunnat genomföra träningen precis på den nivån han velat.

– Nu börjar jag känna mig som där jag var innan skadan, säger Johan Häggström.

Under sommarens skadeperiod hade 27-åringen svårt att träna exempelvis stakning. I stället fick han ägna sig åt löpning, cykling och de flesta delarna av styrketräningen.

– Jag var lite begränsad, men gjorde ändå det bästa av situationen. Men sedan några veckor tillbaka är jag tillbaka på samma spår som inledningen av försäsongen, säger Häggström.

Han beskriver den senaste träningsperioden som riktigt bra. Häggström känner att han är redo att fortsätta på succévågen som under förra vintern som gav honom ett exempelvis ett SM-guld i Gällivares femmil (fristil), ett SM-silver i fristilssprint samt en femteplats i världscupens avslutande fristilssprint i Québec, Kanada.

– Mitt mål då var att ta min första SM-medalj och åka i världscupen. Den målsättningen toppade jag hur mycket som helst, säger Lilla Lappträsk-produkten som gjorde totalt 13 världscupstarter samt var reserv i Sveriges VM-trupp i vintras.

Inför säsongen 2019/2020 höjer han ribban.

– Jag har inga placeringsmål. Jag vill vara stabil ute i världscupen, ta några semifinalplatser och försöka förbättra den där femteplatsen (från Québec).

Det är framför allt i sprinttävlingarna han fokuserar på i vinter.

– Jag kommer att välja bort helger som bara innehåller distanslopp. Men jag kommer givetvis sikta på att få köra någon tour också.

Eftersom att det är mästerskapsfritt år kommer Tour de Ski och Ski tour 2020 i Sverige/Norge att sticka ur lite extra i världscupkalendern.

Att 27-åringen numera ingår i Sveriges A-landslagstrupp har gett honom rätt förutsättningar att lyckas. Som en i herrtruppen får han bättre ekonomisk uppbackning än under fjolåret då han tillhörde B-landslaget Team Bauhaus. 

Johan Häggström menar att han har utvecklats bra i landslagsmiljön och få mäta sig med åkare som exempelvis Calle Halfvarsson, Teodor Peterson och Jens Burman har gjort honom gott.

– Jag inspireras av alla – det är en grupp där alla är hungriga och vill framåt. I herrlaget vill vi ta revansch och göra det bättre än förra säsongen, säger Piteå Elit-åkaren och fortsätter:

– Sedan kan man inte låta bli att inspireras av damerna. De är så himla bra, målmedvetna och framgångsrika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!