På söndag startar F1-säsongen som vanligt i Melbourne med Australiens GP. För polacken Robert Kubica var det nio år sedan som han startade en säsong i racingserien, då körde han för Sauber.

I början av 2011 skulle han inleda en satsning på rally. Men allt gick fel innan det ens började. På väg till rallyt Ronde di Andora i Italien kraschade han och kartläsaren Jacub Gerber in i en kyrkvägg.

Gerber klev ur bilen oskadd. För Kubica väntade först en sju timmar lång operation för att rädda den högra handen från att amputeras. Därefter 2,5 månad på sjukhus för att läka frakturerna i handen, armen och i ett ben. Det blev totalt fyra operationer innan Kubica kunde inleda vägen tillbaka till motorsporten.

För det var han fast besluten att göra.

"Haft fullt upp"

En krokig väg via rally och i fjol som testförare i Williams ledde till ett förarkontrakt med stallet i år. Uppladdningen inför comebacken har dock varit arbetsam för Kubica och Williams.

Jag har haft fullt upp och varit helt fokuserad på jobbet och på vad jag var tvungen att göra. Jag har försökt att lära så mycket som möjligt om det som är nytt i F1 sedan jag körde senast, säger han på presskonferensen i Melbourne, enligt Reuters.
Vi fick ingen perfekt start på vintertesterna, så det har varit mycket att göra.

Bilen inte i ordning

Det har varit kaotiskt i Williams som inte lyckades få i ordning på sin nya bil till starten av testperioden i Barcelona utan inledde testkörningen två dagar sent. Det ledde till att stallets tekniske direktör Paddy Lowe fick gå.

Kubica tror inte på några större framgångar i inledningen av sin comeback.

Det är en svår tid nu, men vi måste göra allt som går i den nuvarande situationen. Det är ingen idé att slösa energi på att tänka på negativa saker, vi måste maximera våra möjligheter, säger Kubica.