Det är stort att löparfesten i motsats till andra överlevt fyra decennier, och blivit just det, en klassiker! Ser också framför mig ett lopp som kommer att leva vidare och utvecklas under lång tid framåt.
Jag har varit med på hela resan från det första loppet 1980 då snickaren från Påläng och svenske mästaren på 10 000 meter, Bengt Nordqvist, i sin iver sprang vilse på ett avsnitt av banan, men trots det segrade.
Luleå Stadsmara tog snabbt en varm och nära plats i mitt hjärta. Med mitt friidrottsintresse blev löparfesten lite av ”mitt lopp” på jobbet, och jag lovar att jag under de 40 åren skrivit åtskilliga spaltmil om Stadsmaran.
Loppet har känts angeläget från första stund, även om löparfesten bytt skepnad några gånger. Jag tänker bland annat på att Stadsmaran de första tjugo åren var ett stadslopp med fokus på topptider för elitlöpare.
Ett fokus som en tid efter sekelskiftet byttes till löpglädje för alla. Från elit och motionärer till glada barn som älskar loppet. Det är en utveckling jag verkligen gillar i takt med folks ökade intresse att hålla kropp och hälsa i trim.
Visst var det spännande och trevligt i många år när halvmaran på Luleås gator lockade afrikanska och svenska löparfenomen, som på en tuffare bana inberäknat den sega Lv7-backen, rusade halvmaran genom staden på förnämliga en timme och fem minuter.
Så var det faktiskt på 90-talet. Ta bara ett år som 1995 då finnkampshjälten Pär Wallin vann på 1.05.50, och VM-fyran Kjell-Erik Ståhl ”bara” blev fyra i ett lopp där alla på topp-10 hade tider under 1.09.
Men med tiden blev det för dyrbart att locka sådana fenomen till start och då byttes fokus med rätta till att engagera de breda massorna.
Jag tror att Stadsmaran har potential att någon gång i framtiden locka fem tusen deltagare, men närmaste målet är förstås 3 000 (som det kanske kan bli i år?). En nivå som loppet hade i många år på 90-talet, med topp 1998 med 3 838 deltagare.
Genom alla år har Stadsmaran bjudit på festliga deltagarinslag. Jag minns gärna när krutgumman Alice Strandberg, 95 år (!) gammal, fick de stora rubrikerna, eller när en skäggig japan med rullator vandrade runt hela banan med fart.
I en jubileumskrönika känns det också angeläget att uppmärksamma ledarprofiler som initiativtagaren till loppet, höjdhopparstjärnan Ingemar Nyman, och dagens eldsjäl Stefan Mukka i spetsen för en kader duktiga ledare och funktionärer på universitetet i Luleå, som i alla år gjort ett jättejobb.
Kort och gott, Luleå Stadsmara lever och levererar. Det är bara att buga för en väldigt pigg 40-åring.