Stridblom: "Sånt älskas i Kanada"

Att bli profet i sin egen stad är få förunnat. Men i dag får Börje Salming en ytterst välförtjänt hyllning i Matojärvi och blir i stort sett profet i Kiruna.

Foto: Linda Wikström

Krönika2016-12-03 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ordspråket "Ingen är profet i sin egen hemstad" kunde inte stämma bättre överens än med Börje Salming.

Salming eller "The King" som supportrarna I Toronto döpte honom till är en av de mest respekterade hockeyspelarna någonsin. Att som europé bli dyrkad och älskad i Nordamerika lär vara lika svårt som att bli profet i sin egen hemstad.

Börje har nu lyckats med bägge sakerna.

Salming lämnade Kiruna 1970 – nu 46 år senare får han en hyllning värdig en av de största.

När han lämnade Kiruna så ska han enligt uppgift fått en Brynäsjacka och ett par playboyskor i ersättning.

Efter tre år i Brynäs så tog han steget över till NHL och Toronto Maple Leafs. Det var 1973 och det skulle dröja innan han lämnade den kanadensiska metropolen. 16 säsonger och 1099 matcher senare gick flyttlasset från Toronto till dåtidens segermaskin Detroit Red Wings. Under de 16 säsongerna så blev Salming en ikon som dyrkades i Toronto och ännu i dag så minns det hockeytokiga folket honom som en spelare som aldrig vek undan.

Att han var älskad visade sig om inte annat när Sverige skulle möta USA i Canada Cup 1976. Publiken i Maple Leafs Garden gav honom en stående ovation som antagligen hade pågått betydligt längre om inte speakern hade brutit den då uppskattningsvis flera minuter långa ovationen. Salming har själv kommenterat det hela med "Jag glömmer aldrig matchen i Toronto. Fansen gav mig stående ovationer innan matchen börjat. Jag representerade mitt land och kanadensiska fans gav mig stående ovationer. Ibland har hockeyn inga nationsgränser."

Även om hyllningarna av Salming inte har duggat tätt i Sverige så har han fått bekräftelse i Nordamerika.

1998 tog tidningen Hockey News fram en lista på de 100 bästa spelarna genom alla tider. Där fanns en svensk – Börje Salming.

Tio år efter den utnämningen kom nästa vid Internationella ishockeyförbundets 100-årsjubileum. Salming valdes som en av de sex bästa spelarna i hela världen.

1996 blev han som förste svensk invald i Hockey Hall Of Fame.

1998 valdes han också in Internationella Ishockeyförbundets Hall of Fame.

2006 hissades hans Toronto Maple Leafs-tröja nummer 21 i Air Canada Center. Ett nummer som ingen kommer att bära i framtiden.

Det finns också en staty föreställande honom i Toronto.

Det står dock klart att han har gjort rätt för alla utmärkelser. Han har till och med varit nära att mista livet under en hockeymatch. Det var när Detroits Gerard Gallant trampade Salming i ansiktet med sin skridsko. Det har många gånger pratats om hans alla ärr, men den gången är absolut den värsta. Salming syddes med 300 (!) stygn i ansiktet.

Tre dagar senare var han tillbaka på isen.

Sånt älskas i Kanada.

Nu kommer den banner som hissades när han hyllades i Toronto att ta flyget från Kanada till Malmfältsstaden. Hyllningen i isladan där Börje Salming inledde sin karriär kommer näppeligen bli lika pampig som det han har blivit bjuden på i Kanada – men frågan är om inte Salmings känslor kommer att vara än mer utanpå tröjan eller dunjackan då vi pratar om Matojärvi.

Frågan är om han inte kommer att stå där på den inrullade röda mattan och minnas någon av matcherna som han hann spela i Kiruna AIF:s tröja.

När jag pratade med Salming om hyllningen så var hans spontana kommentar "Det ska bli grymt coolt och häftigt" och jag är övertygad om att han kommer tycka samma sak när han vaknar på söndag.

Börje Salming växte upp med sin storebror Stig Salming bara en flippassning ifrån Matojärvi islada.

Nu på lördag kommer "Matto" att fyllas till bristningsgränsen. Visst det väntar ett malmfältsderby mellan Kiruna AIF och Malmberget – men det är inte som alla kommer att prata om. Det kommer istället handla om när ett ordspråk kom på skam.

För det som alla kommer att minnas från dagen är att Börje Salming till slut blev profet i sin egen stad.