"Ställ in säsongen – eller skjut på förbudet"

Det står ganska klart att fluor i skidvalla måste bort. Men det får inte bli så att när Charlotte Kalla och de andra skär mållinjen så kastas det misstänksamma blickar åkarna mellan.

Charlotte Kalla och övriga skidstjärnor väntar på beskedet från Fis.

Charlotte Kalla och övriga skidstjärnor väntar på beskedet från Fis.

Foto: Montage

Krönika2020-10-07 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ställ in säsongen eller skjut på förbudet. 

Det låter drastiskt – men är bara det enda raka.

På fredag klubbar Fis-counsil beslutet gällande fluorvallorna. Redan nu florerar rykten om att förbudet kommer att skjutas på framtiden.

Visst, det är varken vågat eller osannolikt att så blir fallet.

Det som ske på fredag är av största vikt för vinteridrotterna. Effekten av beslutet kommer dock att bli oöverskådligt.

Därför finns bara en enda väg som jag ser det.

Ställ in säsongen eller skjut på förbudet.

Jag var själv i Gällivare på Sverigepremiären när beskedet från Fis kom. Beskedet som sa att från och med nästa säsong skulle fluor bort från skidvallorna.

Det var många förvånade människor som tog del av beskedet. Skulle det vara möjligt, hur skulle Fis sköta kontrollen att förbudet efterlevs och massor av andra frågor dök.

Nu är vi nästa ett år senare och fortfarande så ställs samma frågor. Att Fis inte på de tio månaderna som har gått sedan man basunerade ut beskedet har kommit längre än vad man har gjort i dag är under all kritik.

Det är utan att dra på för mycket – en skandal.

En skandal är det också att man med vetskap om att testen i Tyskland ställdes in på grund av att man inte hade en testapparatur som var värd namnet och ändå funderar i banor om ett totalförbud.

Jag blir i stort sett mörkrädd när jag pratar med folk inom längdåkningen. Där påstår man att effekten med att köra fluorfritt och inte göra det är större än vid doping.

Hur ska Fis kunna få igenom ett beslut där effekterna vid fusk får så oanade konsekvenser. Det är för mig helt främmande.

När landslag som det finska och norska hotar med bojkott av världscupen så borde väl det om inget annat få skidpamparna inom Fis att vakna. 

Som jag sa tidigare så måste givetvis fluor bort från marknaden. Det är en produkt som har visat sig till och med vara dödlig. Jag skulle själv aldrig kunna motivera varför man inte skulle genomföra ett fluorförbud.

Men det måste ske över tid.

Jag vet inte vad man pratar om just nu inom Fis – men antagligen så har givetvis hotet från världens bästa skidnation, Norge, mottagits med ren och skär skräck.

Idrotten i stort har alldeles för många gråzoner.

Hoppas inte Fis öppnar för ännu en nu när man tar beslutet på fredag.

Ställ in eller skjut upp är mitt råd.