Torsdagens bottenviksderby mellan Luleå och Skellefteå innehöll mycket som värmde en hockeyälskares hjärta. En vacker hyllning till en av klubbens allra största spelare, en positiv publikmatch mellan supportrarna, tempofylld ishockey, fysiskt spel inom ramen för regelbokens alla paragrafer och givetviss massivs med känslor. Sportens alla uppsidor när den är som bäst.
Men det var någonting helt annat som jag verkligen gladdes åt efteråt.
Forwarden Lennart Petrell var skadad och fanns inte med på isen själv, men det förhindrade honom inte från att bli matchhjälte – i alla fall för två personer. Då sittplatserna i arenan snabbt blev slutsålda valde spelaren att låna ut sina platser. På sociala mediet twitter frågade han om det fanns någon supporter som ville gå på matchen, men inte hade fått tag i biljetter? En av dem som svarade var Anton Nordlund som förklarade att han ville bjuda med sin far och låta honom uppleva sitt första derby på plats. Självklart tyckte finländaren och ordnade det.
Efteråt förklarade Petrell att det här var någonting som han började göra under sin tid i IFK Helsingfors och att han hoppades att det kunde glädja personen som fick biljetterna.
Det behöver forwarden inte oroa sig för. Efter matchen visade Anton Nordlund sin tacksamhet i flera inlägg på twitter och när jag delade nyheten i mitt eget flöde var han snabb att kommentera:
"Jag uppskattar det väldigt mycket!!".
För Lennart Petrell är det en väldigt liten insats. Biljetterna finns redan i hans ägo. Skadade och strukna spelare följer oftast matcherna från pressläktaren, men det är ändå långt från självklart och det är absolut ingen som har begärt att forwarden ska lämna ifrån sig platserna till en okänd person.
En liten handling som blir väldigt stor för någon annan.
För mig som träffat Petrell både genom yrket och utanför hallen, är det inte förvånande. I alla situationer har han gett intrycket att vara en positiv person och genuint genomtrevlig. I en värld som blir allt mer egoistisk och statusfixerad, känns det skönt att kunna lyfta fram en sådan gärning och individ.
Idrotten gör mycket gott, men jag tror inte att många av utövarna förstår vilken möjlighet de har förrän de kliver ut ur bubblan som lätt uppstår i framförallt populära lagsporter. Hur små gärningar kan få stora effekter och hur många som lyssnar om de vill driva en hjärtefråga.
Jag har den största respekten för personer som förre IFK Luleå-spelaren Gustav Uusihannu som använde fotbollen som plattform för att integrera svenska och utrikesfödda ungdomar. Nuvarande IFK-kaptenen Carl Johan Norrbin som ofta syns vid kommunala samhällsprojekt och förre Luleå Hockey-spelaren Robin Jonssons personliga engagemang för lekterapin på Sunderby sjukhus.
Nu nämner jag hockey- och fotbollsspelare. Skälet är att det är de sporter som jag står närmast och det finns garanterat fler personer som förtjänar det lika mycket.
I en tid då det ropas på stängda gränser, presidenter går till val på att bygga murar och där en global epedimi av islamofobi sprider sig otäckt snabbt. En sjukdom mycket farligare än vad Ebola och diverse bokstavskombinationer till influensor någonsin har varit för mänskligheten. Då kändes det upplyftande att höra intervjun som avslutade hockeytorsdagen.
Efter att TV-profilerna Lasse Granqvist och Niklas Wikegård hade pratat klart om matchen mellan Luleå och Skellefteå, kablade de in Röglebacken Almen Bibic via skype. Backen är känd för sitt fysiska spel och har varit omskriven flera gånger den här säsongen efter tacklingar som har renderat i avstängningar.
Men istället för ishockey gled samtalet in på någonting annat. Hans uppväxt och ursprung. Hur hans föräldrar och storebror flydde kriget i forna Jugoslavien, kom till Sverige och fick en ny chans.
Den stora tacksamhet som han känner mot samhället och idrotten som öppnade dörren för honom och hans familj.
Bibic såg många likheter i det som då skedde i Serbien och det som nu sker i Syrien och mellanöstern.
Stäng inte ute dem – välkomna dem istället, sade han som avslutning.
Det är precis sådana förebilder som sporten och samhället behöver.