Majorov lever på hoppet efter säkrad OS-plats

Alexander Majorov höll för trycket. Sent på fredagskvällen ordnade han en svensk OS-plats – nu får han ta upp kampen om att bli den som får använda platsen vid OS i Pyeongchang, Sydkorea.

Familjen. Tränare och föräldrar är vardag för Irina Majorova och Alexander Majorov senior.

Familjen. Tränare och föräldrar är vardag för Irina Majorova och Alexander Majorov senior.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Konståkning2017-10-02 06:00

Inför fredagens friåkning låg 26-årige Alexander Majorov trea efter 77,01 poäng i torsdagens kortprogram i Nebelhorn Trophy.

När allt skulle avgöras under fredagskvällen i tyska Oberstdorf visade Luleå Konståkningsklubbs guldklimp inte speciellt mycket nerver och fixade Sverige en OS-plats i sydkoreanska Pyeongchang.

– Jag är mycket nöjd, då det var mycket som stod på spel. Men jag lyckades klara det med extremt tuffa motståndare. Ett litet misstag kunde ha inneburit att jag inte skulle ha lyckats med det resultatet som krävdes, säger Alexander Majorov.

Är du överraskad över ditt resultat i Oberstdorf?

Nej jag förberedde mig så bra att jag kunde fokusera på att fixa det. Men visst, jag var orolig eftersom detta var den sista chansen att säkra en OS-plats för Sverige.

Under själva programmet som inte var helt felfritt så verkade han trots allt vara nöjd med åkningen när han var klar. Majorov, som ramlade en gång och hade några småmissar, gjorde ”tummen upp” mot tv-kamerorna när han pustat ut och fick ta emot poängen som landade på 225,04 – en bit från hans personbästa 246,56 som han satte förra vintern.

– Det är min första medalj för säsongen så det har börjat mycket bra. Tredje platsen var även en mycket bra prestation som innebar mycket kamp då det var väldigt tuff konkurrens, förklarar han.

Hur mycket av försäsongen har handlat om att pricka rätt med formen till denna tävling?

– Sedan maj har jag förberett mig till just denna tävling, både psykiskt och fysiskt så det känns bra att det gav utdelning.

För att Sverige skulle få en svensk OS-biljett krävdes det ett toppresultat i Tyskland. De sex främsta nationerna, efter de 15 som redan säkrat sin OS-plats (se redan kvalificerade länder i faktaruta), fick en kvotplats till OS.

Majorov slutade trea i tävlingen. Vann gjorde det korta programmets vinnare Jorik Hendrickx från Belgien med en totalpoäng på 253,06. Tvåa slutade amerikanen Alexander Johnson 226,04.

Tredje platsen innebär dock inte att Alexander Majorov per automatik är klar för OS. Det innebär i stället att Sverige har rätt att skicka en åkare till Sydkorea.

Nu kommer nästa kamp för Alexander Majorov och det är att bli den som får använda Sveriges plats till OS i Pyeongchang.

– Det stämmer att platsen inte tillhör någon. SOK har tuffa krav som ställs om man ska tävla i sitt andra OS. Mitt första OS skulle jag hålla en nivå som motsvarade topp 18 i VM, nu gäller det att jag visar exakt samma poäng som topp 8 hade på VM - runt 256-260 poäng, förklarar Majorov.

Hur länge har du på dig att visa upp resultaten?

– Visar jag inte det fram tills EM 2018 så är det en stor risk att Sverige inte skickar någon till OS. För i Sverige så finns det ingen kille som kan visa höga internationella resultat förutom jag. Vi har juniorer som är på gång, men de behöver 2-3 år tills de är mogna för att tävla mästerskap.

Nebelhorn Trophy ingår i Challenge-serien som har ytterligare fem deltävlingar innan nyår. Innan tävlingarna i Tyskland slutade Luleååkaren sexa i Lombardia Trophy som också ingår i Challenge-serien. Det ser med andra ord ljust ut för Majorov när det gäller ett eventuellt OS-deltagande.

Vad händer härnäst?

– En vecka fysläger, och sen ut på is och fortsätta tävla för att uppnå dessa resultat som krävs.

Hur blir upplägget denna vinter med tanke på att det är OS?

– Jag går steg för steg mot uttagning till OS, sen får vi se om ledningen tar rätt beslut. Konståkning är inte en stor sport i Sverige, det vore synd om man inte kunde visa ungdomarna att konståkning är en OS-sport på tv 2018. För i nuläget så ligger jag på en mycket hög internationell klass, liksom som Matilda Algotsson. Så vi håller alla tummar och tår för att vi får OS-biljetten efter en så här lång förberedelse, säger Majorov förhoppningsfullt.

Fakta

Länder med OS-plats:

Japan, Kina, Spanien, ­Kanada, USA, Ryssland, ­Israel, Uzbekistan, ­Georgien, Lettland, Australien, Kazakstan, Frankrike, Tjeckien och Tyskland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!