Tiger om prioritetsordningen: "Aldrig fått någon info"

Vissa kommuner i Norrbotten har ett minimikrav på antalet utövare på isen för att klubbarna ska få en istid. I Luleå ser det dock annorlunda ut. "Vi har ett omvänt problem", säger Jonas Tiger.

Luleå KK har stundtals för många åkare som tränar samtidigt på klubbens istider.

Luleå KK har stundtals för många åkare som tränar samtidigt på klubbens istider.

Foto: Lars-Göran Norlin

Konståkning2021-05-20 17:30

Jonas Tiger har suttit i Luleå KK:s styrelse (ordförande) under två år, men han känner inte igen några möten kring prioritetsordningen som såväl Patrick Zetterqvist, Luleå Kommun, berättade om.

– Jag under den tiden aldrig varit involverad i någon prioritering, eller fått info om att det finns någon sådan, säger Tiger. 

– Det verkar vara något som bestämdes för väldigt länge sedan och att man bara har kört på.

Enligt Tiger så har man i Kiruna kommit överens om att det ska vara minst sex utövare på isen för att klubben ska få träningstimmen. I Luleå finns ingen sådan nedre gräns utan här är problemet något helt annat.

– Nej, några sådana regler finns inte här. Men vi har så få timmar att det omvända är ett problem. Vi har ibland fått schemalägga upp till 36 st åkare samtidigt, säger Jonas Tiger, ordförande i Luleå Konståkningsklubb, innan han fortsätter:

– Det bör sägas att ju högre nivå på åkare desto färre kan man vara på isen samtidigt och då vi som enda klubb i Norrbotten även har Elitverksamhet ställer förbundet särskilda krav på istillgång för oss. 

Luleå KK har under säsongen försökt att låta elitgruppen, som är mellan sju och tio åkare, träna separat. Det har man dock inte lyckats fullt ut med.

– De har fått dela is på grund av den stängda D-hallen och då kan det vara närmare 20 stycken samtidigt. Konståkningsförbundets rekommendation för deras nivå är max 8-12 stycken. 

För de lägre grupperna i klubben är rekommendationen enligt förbundet max 18-20 stycken, men Luleå KK har alltså legat på nära det dubbla vid vissa tillfällen under våren.

– Dessutom måste det finnas tid och plats för att kunna köra igenom sina tävlingsprogram utan störning på isen, så det är inte lämpligt att ha regler om minimiantal om åkarna ska kunna förbereda sig för tävling.

– Grundproblemet i Luleå som jag ser det är den stängda D-hallen, men även med den igång så borde det byggas en ishall till. Det handlar om att såväl staden som issporterna växer.

Tiger förklarar sedan ger också en bild av hur Nikolaj Majorovs träningsschema ser ut en vanlig vecka. 

undefined
Pappa Alexander, mamma Irina och Nikolaj Majorov lämnade Luleå på grund av bristande förutsättningar att satsa mot OS.

– Han har tränat själv 5-6 timmar dagtid på is. Men utöver det har han även tränat tillsammans med våra övriga elitåkare (13 år och uppåt) under våra ordinarie träningstider vilket ger ytterligare cirka tio timmar på is. Totalt alltså ca 15 timmar/vecka på is, säger Tiger innan han fortsätter:

– Lägg till markträningen som också delvis hålls med övriga i elitgruppen så har Nikolaj legat på ca 25 timmar/vecka plus minus någon timme under säsong och kanske mer innan tävling. Mer än så orkar man inte utan att bli övertränad. Så därför finns heller ingen större mening att ha fler timmar dagtid för honom.

Vad har problemet varit?

– Det är inte själva tillgången på istimmar som varit huvudproblemet för Nikolaj utan att träningen inte kunnat schemaläggas. Det och att träningsförhållandena i övrigt inte fungerat och då inte minst kvaliteten på isen. Antalet timmar är snarare ett problem för föreningen. 

Fakta

Konståkningsförbundets rekommendationer.

Internationell elit: 15-24 träningstimmar med max 8 åkare samtidigt.

Nationell elit: 10-15 timmar och max 12 åkare.

Elitsatsande åkare: 10-15 timmar med max 15 åkare.

Tävlingsåkare: 6-10 timmar max 18 åkare.

Bredd-, show- och träningsgrupp: 2-10 timmar och max 20 åkare.

Skridskoskola: 1-3 timmar och max 50 åkare på isen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!