– Det var jättekul att ta medalj. Det var många klättrare som deltog och hård konkurrens. Det var också väldigt roligt att få vara i sin hemstad och ha SM. Det trodde man inte när man började klättra för 10 år sedan, säger bronsmedaljören som dessutom kom fyra i den kombinerade klättringen.
I senior-SM ingår tre grenar. Det är ledklättring med rep då man klättrar så högt man kan på sex minuter.
I bouldering har man fyra minuter på sig att forcera en riktigt svår klätterled på lägre höjd utan rep med en mjuk matta under sig. Klättraren får försöka obegränsat antal gånger på den givna tiden.
Och så finns den kombinerade grenen då man tävlar i båda. Dit tog sig de som hade lyckats bäst i de tidigare grenarna.
Kristoffer Lindbäck brukar både klättra inomhus och utomhus i naturen på överhängande bergsbranter.
– Jag har klättrat mycket i Niemisel, där har vi en av Sveriges bästa och hårdaste leder.
Det man måste träna upp för att bli en bra klättrare är vighet, flexibilitet, styrka och koordination, berättar han.
Han har tillhört landslaget och deltagit i världscupen men har gjort uppehåll medan han tagit sin master i fysioterapi. Nu när klättring just har blivit en OS-gren tänker han att det vore roligt att få delta i OS i Paris.
– Vi får väl se hur det går, men det hade varit kul.
Även hans flickvän Tove Wåhlin, som han har träffat genom klättringen, är fysioterapeut. Hon deltog också i helgens SM, tävlande för Luleå, och blev åtta i bouldering.
– Det gick väl helt ok. Jag är inte supernöjd, men det har varit ett svårt träningsår för många tror jag under pandemin. Jag löste problemet fel, men det är ju klurigt när man ska lista ut hur man ska ta sig upp och ibland förstår man inte, man har så kort tid på sig, förklarar hon.
Malva Kappel, 16 år, från Luleå, slutade på trettonde plats i led-klättringen i sitt allra första senior-SM.
– Jag blev övertalad att ställa upp, men det var väldigt kul och lärorikt.
Hon gick inte till final, men det gjorde hon däremot i junior-SM i Stockholm nyligen, och slutade där sexa. Även Max Riström och Harry Hassler från Luleå tog sig till final i junior-SM.
Malva Kappel tränar fem dagar i veckan. Hennes mål är att utvecklas och bli så bra som möjligt, både inomhus och utomhus, och gärna ställa upp i fler tävlingar, kanske även på internationell nivå.
Klätterhuset där tävlingen arrangerades öppnades i mars 2020 och det här var första gången Luleå hade möjlighet att arrangera ett SM.
– Det har alltid varit i södra Sverige tidigare, för vi har inte haft någon anläggning för det. Man måste ha en vägg som är minst 14 meter hög, berättar Tobias Bauer, tävlingsledare från Luleå klätterklubb med cirka 300 medlemmar som arrangerade SM tillsammans med Klätterhuset och Svenska klätterförbundet.
Luleå kommun var med och sponsrade.
– Klättring är en sport på frammarsch så det kändes givet att vi skulle vara med och stötta, säger Fredrik Hansson, kommunalråd, som följde tävlingen på plats.
– Vi är ofantligt glada och stolta att få arrangera SM här, säger Andreas Atthammar, ordförande i Luleå klätterklubb.
Ytterligare en av Luleåklättrarna tog sig till final i den hårda konkurrensen. Det var Robin Rosendal som slutade sjua i ledklättringen.
Hannes Puman, EKK, vann led-klassen och boulderklassen. Fredrik Serlachius, Solna KK, vann kombinerat.
Katrin Amann, Eskilstuna, vann samtliga damklasser.