Armbrytning i Kiruna SK

Det har blivit dags att bryta arm i Kiruna.  Brottarklubben Kiruna Sportklubb satsar numera även på armbrytning.  - Det verkar fruktansvärt kul, säger Ingemar Olsson, 20 år.

ARMBRYTANDE. Ingemar Olsson och Peter Tornberg mäter sina krafter mot varandra under Kiruna Sportklubbs första armbrytningsträning.

ARMBRYTANDE. Ingemar Olsson och Peter Tornberg mäter sina krafter mot varandra under Kiruna Sportklubbs första armbrytningsträning.

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2007-10-17 01:45
I Sporthallens brottningslokal står numera ett riktigt armbrytarbord med handtag och andra tillhörande finesser. Det är måndag kväll och föreningens första armbrytningsträning har lockat några intresserade killar. Ingemar Olsson från Jukkasjärvi är en av dem. Vanligtvis tränar och tävlar han i styrkelyft. - Vi hade länge planer på att starta en underklubb till styrke klubben med inriktning armbrytning, säger Ingemar Olsson. Därför kom brottarklubbens initiativ som en skänk från ovan. Och siktet är högt inställt, han tänker satsa på det här och försöka bli så bra som möjligt. "Action hela tiden"
- Det är action hela tiden, självklart ska jag satsa och tävla. - Träningen i styrkelyft får förstås inte bli lidande. Styrkelyft gagnar armbrytning men tvärtom är det nog inte så, säger Ingemar Olsson. Peter Tornberg sköter tekniksnacket och visar hur det går till att bryta arm. - Jag var med på ett träningsläger i Karungi med Storuman armbrytningsgymnasium och några landslagsmän. Jag trodde att jag kunde armbrytning när jag kom dit, nu känns det som att jag kan ännu mindre, säger han. Mycket teknik
Det är mycket att tänka på innan tekniken sitter i ryggmärgen. Handlederna ska till en början vara raka men får sedan knyckas åt sidan. Minst en fot i backen, upp med höften och blicken på handen. Egentligen är det ryggen som används mest, armen ska främst hålla emot. Att vara stark och explosiv är nyckeln till framgång. Att Kiruna sportklubb gör satsningen har sitt ursprung i att Svenska Brottningsförbundet och Svenska Armbrytarförbundet ingått ett samarbetsavtal för att nå nya framgångar. - Sporterna hör ihop på något sätt, de är ju båda kraftsporter. Om intresset finns kommer vi även att tävla, säger Lars- Ola Särkimukka, ordförande i föreningen. Träningarna sker två gånger i veckan och minimiålder är 13 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om