När tävlingskalendern gjordes om i somras planerades det in ett kanot-EM i Rumänien nu till helgen. Men coronapandenim ställer fortfarande till det och även det mästerskapet är sedan länge inställt.
I stället får Henrik Strand, Luleå Kajakklubb, förbereda sig inför nästa säsong. Han tränar fortfarande på i kanoten och hoppas ha öppet vatten en månad till.
– Jag kommer att försöka hålla mig på vatten så mycket som möjligt egentligen tills isen lägger sig. Så det är ut och kämpa på vattnet som gäller. Men såklart blir det även en del tid i gymmet och lite löpning, säger Strand.
Han har lite svårt att analysera den konstiga säsongen där det inte blev så många tävlingar.
– Jag håller just nu på att sammanfatta det för mig själv. Sista tävlingen var förra helgen. Det är inte så mycket att sammanfatta. Det fanns inte så många chanser att visa den nivån man har. Jag är också en sån som behöver ett antal tävlingar innan jag paddlar som bäst. Eftersom det var så få tävlingar fick jag inte riktigt chansen att vara på topp.
I dagarna kom beskedet att Strand ingår i landslagstruppen även kommande säsong, klubbkompisen Johan Myrberg ingår i juniorlandslaget.
Och det stora målet för Strand stavas K2 och Tokyo.
– Huvudmålet är ju att få köra i en svensk kanot i OS-kvalet till våren för att försöka ta en plats i OS. Det var det som var målet den här säsongen, men allt det blev flyttat ett år.
Det OS-kvalet avgörs i Ungern i maj nästa år. Och bara att ta en plats i den svenska K2:an blir tufft. Strand kommer främst att konkurrera med Martin Nathell och Dennis Kernen.
– Jag har lite mer fallenhet och talang i K2. Jag kommer väldigt bra till min rätt och presterar oftast bäst där. Det är det jag kommer att satsa mot. Det är några riktigt bra killar som slåss om platserna.
26-årige Strand har tränat och tävlat mest med Nathell, men alla tre kanotister är jämna.
– Under säsongen som gick var Dennis och Martin bättre än mig. Jag har mina styrkor i att ett K2-lopp går snabbare och sen besättningsskickligheten, jag kommer oftast till min rätt i de lägena.
Den svenska tävlingssäsongen är inte spikad än och tanken är att landslaget ska försöka genomföra några utlandsläger, om coronasituationen tillåter det.
Kampen om att ta en plats i K2:an i OS-kvalet kommer att handla om att prestera på landslagslägren och individuellt i de tidiga tävlingarna.
– En riktigt duktig coach och kapten har feelingen och ögat för att se om kanotisterna kan passa ihop. Sen får man testa och lira ihop sig. Det kräver en hel del samträning. Det är en kombination av individuell kapacitet och förmåga att spela ihop med den andra personen.
Hur nära en OS-plats tycker du att du är?
– Vi har ju inte riktigt varit på den nivån, vi killar som är i 1000 meters-gruppen. Vi är ett gäng som är i ungefär samma ålder och vi tar steg internationellt varje år. Vi är inte i läget att vi bara paddlar hem OS-platsen. Så det är en tuff utmaning. Men man siktar alltid högt och mot det största, säger Strand och fortsätter:
– Sen får man på ett sätt ha två tankar i huvudet. Det är klart att jag siktar mot det. Men för den sakens skull är det inte så att jag bara tänker på det OS-kvalet. Utan det är mycket annat jag måste tänka på, på vägen dit. Det kan vara enkla grejer som att jag ska göra det och det på den och den träningen eller uppnå vissa testresultat.