Ny kanotgren kan bli svensk VM-succé

För första gången är mixed-tävlingar en del av programmet i i kanot-VM. OS-finalisterna Linnea Stensils och Petter Menning delar båt när tävlingarna avgörs i Köpenhamn.
–Det är en bra sport att köra mixed i, säger Linnea Stensils.

Linnea Strensils under OS i Tokyo.

Linnea Strensils under OS i Tokyo.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kanot2021-09-17 11:48

Kanotsporten följer samma väg som exempelvis friidrott, cykel, skidskytte och curling, som på senare år skapat tävlingsformer där kvinnor och herrar tävlar tillsammans.

Mixedtävlingar har varit en del av världscupen i kanot de senaste två åren. Nu är det för första gången med i ett världsmästerskap.

Linnea Stensils kommer att paddla tillsammans med Petter Menning, OS-sexa på K1 200 meter. De ställer upp i K2 200 meter mixed och försöken börjar på lördagen. Finalen avgörs på söndagen.

Kan bli OS-gren

– Det är något nytt och jag tror att jag och Petter kan köra väldigt bra. Vi möter några tuffa båtar men det är inte så många länder som har den snabbheten både på herr- och damsidan, säger hon.

Stensils hoppas att tävlingen dyker upp även på OS-programmet i framtiden. K1 200 meter kommer försvinna till OS i Paris 2024, där hon kom just till final i Tokyo.

– Jag är mest taggad på mixed faktiskt. Kanot har förut varit en mansdominerad sport, nu är det mer jämställt. Men jag tror det blir ännu mer jämställt med mixedtävlingar.

Det väntar också flera individuella tävlingar för Stensils i K1 på distanserna 200, 500 och 5 000 meter.

– Jag har inte förväntningarna på mig själv att nå topplaceringar, jag har mest tränat för att försöka behålla formen från OS men jag har inte kunnat gå in helhjärtat inför VM. Men jag har ju alltid förhoppningar, när jag väl kör vill jag gå för medalj. Får jag till det så skulle jag kunna ta medalj.

Höjer statusen

Sveriges förbundskapten Per-Erik Rönnestrand är positiv till de nya mixedtävlingarna och tror att de i framtiden kan bli en del av OS-programmet.

– Personligen tycker jag det är en gren som borde vara med, jag tror det höjer statusen, speciellt för mindre nationer som kanske har en duktig kille och tjej som kan slå ihop sig och ha chans på medalj, säger han.

Och i VM i Köpenhamn hoppas han just på det.

– Det har inte lagts ett jättefokus på mixed-tävlingarna, men vi åker såklart till VM för att prestera. Stämmer det för Linnea och Petter finns det chans på medalj.

Andra sporter med mixed-tävlingar

Flera sporter har lagt till mixedtävlingar på senare år. Här är några exempel:

Skidskytte: Första mixedstafetten på världscuptävling 2003 Ruhpolding, Tyskland. Finns sedan sedan sedan Sotji 2014 med på OS-programmet.

Friidrott: 4x400 meter stafett mixed avgjordes i OS i Tokyo.

Simning: Mixed lagstafett 4x100 meter medley fanns med i OS i Tokyo.

Segling: Nackra 17 mixed sedan OS i Rio 2016

I OS i Paris 2024 stryks 470 herrar och damer och ersätts med 470 mixed.

Cykel: Mixed tempolopp avgörs i VM i Flandern. Tre män och tre kvinnor tävlar i samma lag.

Bordtennis: Mixed dubbel spelades i OS i Tokyo.

Curling: Mixed dubbel finns med på OS-programmet sedan Pyeongchang 2018.


Fakta: Då tävlar de största svenskhoppen om medaljerna i kanot-VM

+ Linnea Stensils, K1 200 meter. Eventuell final 11.57 på lördagen. Hon kör även i K1 500 meter, eventuell final 11.19 på söndagen. K1 5 000 meter eventuell final 15.50 på söndagen.

Petter Menning, K1 200 meter. Eventuell final 11.11 på söndagen.

Helene Ripa, KL3 200 meter. Final 10.32 på lördagen.

Linnea Stensils och Petter Menning, K2 200 meter mixed. Försök på lördagen. Eventuell final 13.18 på söndagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!