Jonathan Sigalet värvades från KHL-laget Slovan Bratislava när klubben ville stärka upp defensiven.

Tillsammans med amerikanen Chad Billins anslöt han till laget före nyår.

Sigalet landade på Luleå Airport dagen innan julafton.

Artikelbild

| Sur handske. Jonathan Sigalet delade ut en sur handske i ansiktet på Adam Pettersson.

Billins kom några dagar senare.

Och båda transatlanterna har infört ett lugn i Luleå Hockey, både defensivt och offensivt.

Under torsdagens derby mellan Luleå Hockey och Skellefteå fick Jonathan Sigalet fira sin 29 års dag med en 5–4-seger som säkrades 21 sekunder från slutet. Efter matchen blev det heta känslor och kanadensaren drabbade samman med Skellefteås Adam Pettersson, som fick smaka på en surhandske.

Men det blev en besk eftersmak för Sigalet.

När Luleåbacken kom till hallen dagen efter fick han veta av tränarstaben att han var under granskning av disciplinnämnden i Svenska ishockeyförbundet.

– Jag blev chockad när coachen sa det det i morse, säger 29-åringen.

Situationen det handlade om var när han och Skellefteåforwarden Martin Lundberg åkte mot varandra i mittzonen och Lundberg blev liggandes och fick ledas av isen.

– Jag tänkte aldrig över situationen efter matchen. Jag tacklade honom med min axel, säger Sigalet till Norrbottens-Kuriren.

– Oturligt nog skadade han sig, men det var inte min mening. Jag vet inte hur jag hade kunnat göra annorlunda.

Har du sett situationen i efterhand?

– Ja, tränarna visade mig den efter att de sagt att jag var under granskning. Vinkeln jag såg det ifrån som tränaren visade mig var stor skillnad från det ligan publicerade.

Kommer du ihåg situationen i detalj?

– Ja, jag trodde aldrig att det skulle bli utvisning eller något straff i efterhand heller för den delen. Ett normalt skeende i en hockeymatch.

– Helt klart tufft för mig. Jag har aldrig varit avstängd förut. En helt ny situation för mig. Men det gäller bara att hålla mig fokuserad och redo när jag får spela igen. Vi har inte så många matcher kvar att nå topp sex på.

Vad hade straffet blivit i Nordamerika?

– Ingenting. Ser du det från en annan vinkel så är situationen egentligen ingenting. Då syns det tydligt att min axel träffar rakt i bröstet samtidigt som han får ett dåligt pass, är lite ur balans och sticker fram ena benet för att försöka undvika mig. Jag trodde inte alls att det skulle leda till en avstängning.

Straffet blev 3+1 matchers avstängning och 12 500 kronor i böter. Han missar därmed Leksand (b) lördag, Örebro (b) onsdag och Brynäs (h) nästa fredag. Sigalet blir spelklar till Modo borta 21 februari som är dagen efter mötet med Thomas "Bulan" Berglunds Brynäs.

Sigalet har hittills gjort 2 mål och 2 assist på 13 matcher och snittat 21.20 minuter per match med –1 i plus/minusstatistik. Kontraktet sträcker sig över 2015/2016.