Kalla skeptisk till förändring i Tour de Ski

Tour de Ski får en ny avslutning med masstart uppför Alpe Cermis. Charlotte Kalla ifrågasätter förändringen – men Stina Nilsson är nöjd: "För tv-tittarna tror jag det blir bra", säger Nilsson.

9 juli 2019 15:35

Tidigare har Tour de Ski avgjorts genom den klassiska jaktstarten uppför Alpe Cermis i Val di Fiemme.

Först upp vinner hela touren totalt. Ett klassiskt svenskt idrottsögonblick är Charlotte Kallas genombrott 2008 då hon spänstade upp för berget och vann touren.

Till nästa säsong görs touravslutningen om. Tävlingen avslutas med en masstart och det är inte säkert att åkaren som är först på berget är totalvinnare.

Bra eller dåligt? Här är de svenska toppåkarna oeniga.

Stina Nilsson:

– För tv-tittarna tror jag det blir bra. Tidigare har det i praktiken tidigt varit klart vilka som blir etta, tvåa, trea och fyra. Nu kan det vara kul och spännande att skriva på lappar och tänka att den personen måste vara så långt före den åkaren för att vinna totalt. Masstarten kan vara bra att testa och prova ett år.

Charlotte Kalla:

– Jag har inte helt koll, men jag har bara hört att det inte kommer att vara jaktstart och den som är först upp behöver inte vara totalvinnaren. Det har ju varit tjusningen, att efter så många etapper, ha just ”Final Climb”. Den som tar sig först upp är vinnare av hela Tour de Ski.

Nästa säsong är det inget stort mästerskap och då blir Tour de Ski en av höjdpunkterna för Stina Nilsson och Charlotte Kalla. De svenska damstjärnorna har tidigare fått kritik för att de ofta valt bort touren i uppladdningen inför VM och OS.

– Alla vinterns tourer kommer att blir viktiga för mig. De kommer jag att prioritera, säger Stina Nilsson.

Charlotte Kalla ser extra mycket fram emot Ski Tour 2020, en ny sexdagarstour i Östersund, Åre, Storlien och Trondheim.

– Ski Tour 2020 tror jag kommer att kännas som ett mästerskap och bli en publikfest eftersom det är ett så stort skidintresse i det området, säger Kalla. (TT)

Världscupen i skidor 2019/2020

29 november-1 december: Ruka, Finland (minitour med sprint och distanslopp)

7–8 december: Lillehammer, Norge.

14–15 december: Davos, Schweiz.

21–22 december: Planica, Slovakien.

28 december-5 januari: Tour de Ski (28–29 december i Lenzerheide, Schweiz, 31 december-1 januari i Toblach, Italien och 3–5 januari i Val di Fiemme, Italien).

11–12 januari: Dresden, Tyskland (sprint).

18–19 januari: Nove Mesto, Tjeckien.

25–26 januari: Obersdorf, Tyskland.

8–9 februari: Falun, Sverige.

15–23 februari: Ski Tour 2020 (15–16 februari i Östersund, 18 februari i Åre, 20 februari i Storlien-Meraker, Norge, 22–23 februari i Trondheim, Norge).

29 februari-1 mars: Lahtis, Finland.

4 mars: Drammen, Norge (sprint).

7–8 mars: Oslo, Norge.

14–22 mars: Minitour i Nordamerika (14–15 mars i Québec, Kanada, 17 mars i Minneapolis, USA, 20–22 mars i Canmore, Kanada).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Hansson