Tur i skoterturen

Tomi Ahmasalo slutade totalt fyra i VM - men i Bruksvallen kom revanschen.
I finalen besegrade han världmästaren Peter Eriksson från Skellefteå.
En av de första att gratulera var förre mästaren Janne Tapio.
- En otroligt stark körning Tomi. Grattis, säger Tapio.

KALIX2007-04-07 06:00
Och Tomi Ahmasalo vann på ett mästerligt sätt. Han vann samtliga heat som han körde.
Superstadioncrossen i Karlsborg brukar locka storpublik och i år kom uppskattningsvis tretusen åskådare.
De fick verkligen valuta för inträdesbiljetten för Ahmasalo visade upp en körning av det vassare slaget.
- Det är samma typ av banor som jag körde på under mina fyra år i USA och det hjälper mig ganska mycket. Maskinen fungerade också perfekt och jag kom iväg bra i varje heat. När man tar starten är mycket vunnet.
Det här är annars en tävling som förknippas med Janne Tapio som vunnit på Bruksvallen vid ett antal tillfällen. Tapio ställde inte upp det här året men han var ändå på plats.
- Spännande att få stå vid sidan och se på. Tidigare har man varit så upptagen med att koncentrerar sig på den egna åkningen men det här var jättespännande att kunna följa varje heat från sidan utan att köra själv, säger Tapio.
Han var en av de första att gratulera Ahmasalo när mästaren var tillbaka i målfållan.
- Riktigt bra kört, säger han och ser nästan lika lycklig ut som segraren själv.

Otur i VM
På frågan om han är tillbaka nästa år säger Tapio:
- Jag har inte bestämt mig än. Vi får se. Det är i alla fall en kanontävling det här.
Och Ahmasalo behöver kanske en verklig utmaning till nästa år. Skellefteåföraren Peter Eriksson blev ju världsmästare nyligen men han fick nöja sig med en andraplats.
Ahmasalo var helnöjd över att ha fått en liten revansch efter VM:et där han slutade fyra.
- Jag hade lite otur i VM med en del olyckor i Schweiz och sedan var jag inblandad i en egen olycka i Norge och i Falun i det första heatet gick ju motorn sönder, säger han.
I finalen var det också en del dramatik. Dan Lang från Åredalens SSK är kanske mest känd för att ha hoppat med skoter utför Holmenkollens hoppbacke. I finalen var han inblandad i en omkullkörning.
- Först i starten körde jag ju på Fredrik och då vill man ju inte som att gasa så då vart det ju till å stanna. Så kämpade jag mig upp till femteplats och då tippade jag inåt i en kurva och fick skotern över mig, berättar Lang.
Det hela såg riktigt otäckt ut när han låg fastklämd under skotern och det tog också en minut innan han fick hjälp.
Under tiden passerade skotrar runt omkring honom.

Succé igen
- Det var väl ingen fara. De är så duktiga att det är ingen som kör på en. Men det är inte kul att sitta fast, man vill ju upp och åka. - Sen när de skulle hjälpa mig så välte de skotern åt fel håll så jag fick den rakt på benet och då gjorde de ju ont.
Om du jämför den här tävlingen med att hoppa med skoter i hoppbacke?
- Här måste man ju hålla rätt på alla andra, där är det ju bara jag.
Jan Johansson som arbetar med tävlingen fick höra många lovord från förarna. Han kunde också blicka tillbaka på ett i det närmaste perfekt arrangemang.
- Det är succé - igen. Alla verkar bara vara så nöjda. Och för oss i Karlsborgs BK är det här en livsviktig inkomstkälla. Man skulle kunna säga att vi står och faller med den. Men samtidigt kommer inkomsten inte av sig självt, det är många som har arbetat men det här var ju nionde året vi körde så alla vet rätt bra vad de ska göra.

Gränsen vid 600 kubik
Christer Liljenberg har varit speaker i åtta av de nio åren som tävlingen körts. Han hade sina egna favoriter.
- Niko Korsumäki har imponerat på mig, han kör jäkligt aggressivt. Sedan är ju Jimmy Johansson en iskall typ. Han har en bruten tumme men det skiter ju han i, han kör ändå.
Nytt för det här året var att man inte längre fick tävla med 800-kubiksmotorer. Nu var gränsen satt vid 600 kubik. Enligt Liljenberg lär det dröja innan man får se en övergång från tvåtaktare till fyrtaktare.
- Inte ens säker på att den blir av. Någon gång blir det väl en övergång men först måste regelmakarna förstå att fyrtaktarna måste vara tvåcylindriga. Just nu i USA måste de vara trecylindriga och då kommer det inte utvecklas, då blir det inget här heller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om